Een betere Metropool: de zin en onzin van het woningtekort

woensdag 28 juni 2017

Amsterdam is een buitengewoon aantrekkelijke stad. Er willen meer mensen wonen dan er woningen zijn, dat ontgaat inmiddels niemand meer. Hetzelfde geldt overigens voor Haarlem. Er gaat geen dag voorbij of je leest over het woningtekort. Soms zin, soms ook wel onzin. Zo was er kortgeleden de alarmerende kop “Gezinnen worden de stad uitgejaagd door tekort aan woningen”. Die pakken we even beet.Karin Laglas, vz. directieraad Ymere

Toegegeven: een eengezinswoning met een tuintje om de hoek van de Dam vinden, dat is lastig. Dus als we vinden dat elk gezin in de stad zo moet kunnen wonen – en dan ook nog betaalbaar graag - dat gaat niet lukken. Maar in Purmerend, Zaanstad, Almere en Haarlemmermeer is er wel kans op zo’n woning. Natuurlijk, ook daar liggen de woningen niet voor het oprapen, zeker niet als we het over betaalbare huurwoningen hebben. Maar het zijn wel plekken die zich beter dan hartje stad lenen voor grotere, betaalbare woningen voor gezinnen.

Stad houdt niet op bij Amsterdam

In het beste geval woon je dan op pakweg 15 minuten met het OV van de Dam. Letterlijk genomen inderdaad buiten de stad, maar laten we wel wezen, toch behoorlijk dichtbij. In veruit de meeste Europese steden van het kaliber Amsterdam geldt binnen het half uur van huis naar centrum als een walhalla. Dus moeten we dat 'de stad uitgejaagd worden' niet een beetje nuanceren? Geldt dat niet alleen als je van mening bent dat Amsterdam ophoudt bij de ring of op z’n best bij z’n stadsgrenzen?

Er moeten woningen bij in de Metropoolregio. Daar is iedereen het over eens. Dat is niet voor het eerst. In de jaren 30 stond Amsterdam ook voor een enorme woningbouwopgave. De stad maakte toen het vermaarde Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), met de Westelijke Tuinsteden als nieuwe uitbreidingslocatie. Per saldo leverde het een verdubbeling van de stad op! Een uitstekend doordacht plan, met voor die tijd eigentijdse, originele en passende uitgangspunten. In gebouw De Bazel in Amsterdam is hierover tot en met 16 juli aanstaande een mooie tentoonstelling te zien met de treffende titel  ''Een Betere Stad''. Een bezoek waard!

'Slim afkijken dan maar?'

Volgens mij is dat wat we nu ook nodig hebben. Een nieuw AUP maar dan op de schaal van de MRA, voor 'Een betere Metropool'. Een goed doordacht plan met een visie op de - actuele en toekomstige - samenleving en met uitgangspunten en ontwerpeisen die daarbij passen. En een bestuursstructuur om het voor elkaar te krijgen. Ten tijde van het AUP was het gemakkelijk: Amsterdam annexeerde gewoon de grond van buurgemeenten. Zo gaat dat nu niet meer. Nu zullen de 32 gemeenten en 2 provincies – en het Rijk – een slagvaardige vorm van samenwerking moeten vinden om het voor elkaar te krijgen.

Laatst was ik in Bordeaux. Midden in de oude stad bezocht ik een prachtig expocentrum waar historie en toekomst van Bordeaux worden weergegeven. Die toekomst is nadrukkelijk geplaatst als onderdeel van de regio Bordeaux Métropole. Belangrijkste opgave: 50.000 woningen extra. Daarvan worden de eerste 10.000 in 2017 opgeleverd. Basis: een mooi en samenhangend plan voor de regio en een slimme bestuursstructuur. Op z’n Frans, dat natuurlijk wel, dus minder polderig dan wij gewend zijn. Maar toch: Slim afkijken dan maar?

Karin Laglas

voorzitter directieraad Ymere


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp