Funderingsherstel Weesp: niets doen is géén optie

dinsdag 4 april 2017

WEESP De funderingen van 26 woningen in het ‘Rode Dorp’ in Weesp zijn slecht. De houten funderingspalen zijn rot, de betonnen funderingsbalken zijn ernstig aangetast. Herstel is dringend noodzakelijk: anders is de veiligheid van alle bewoners en de huizen in het geding. Ymere zoekt met de getroffen buren naar een oplossing, want: niets doen is géén optie.

Niet alle woningen zijn eigendom van Ymere. Zes huizen zijn tussen 2000 en 2006 verkocht aan particuliere eigenaren. Pas in 2013 is ontdekt dat de fundering van de circa 100 jaar oude huizen zo aangetast is dat herstel noodzakelijk is. Na ontdekking van de funderingsproblematiek is de verkoop van woningen in de wijk meteen stopgezet. Zowel huurders als particuliere woningeigenaren zijn na ontdekking van de problemen direct geïnformeerd door Ymere.

Herstel van de fundering is een ingrijpende operatie. Om toegang te krijgen tot de aangetaste houten fundering en betonnen balken wordt de vloer van de begane grond verwijderd. Daarna wordt er een nieuwe betonnen fundering aangebracht. De eigenaar van de woning draait zelf op voor de kosten.

Hoewel de funderingsproblematiek voor de zes particuliere eigenaren niet als een verrassing komt, noemt Ymere het ‘een ontzettend vervelende situatie’. "Hier zit niemand op te wachten. Ook onze buren niet. We beseffen heel goed dat dit voor de zes particuliere woningeigenaren een ingrijpende gebeurtenis is. Het is een forse ingreep en herstel van de fundering kost geld", aldus Ymere.

Maatwerk

De woningcorporatie is in nauw overleg met de eigenaren over hoe de kosten voor hen kunnen worden beperkt. Zo hebben de eigenaren het aanbod gekregen om hun huis door de aannemer van Ymere te laten herstellen. Zo profiteren ze van de kennis en ervaring. "We begrijpen de situatie waarin de eigenaren zitten. Ze krijgen op korte termijn de uitkomsten van een specifiek onderzoek naar de eigen fundering en herstelplan", aldus Ymere. "Dan is écht maatwerk per situatie mogelijk."

Onafhankelijk van het besluit van de particuliere eigenaren gaat Ymere de fundering van de 20 sociale huurwoningen herstellen. Daarmee wordt nog dit jaar gestart. Omdat sommige woningen grenzen aan een koopwoning is toestemming van de eigenaar noodzakelijk om de fundering onder de gezamenlijke scheidingsmuur te herstellen. De kosten voor het herstel van die tussenmuur worden gedeeld. Om de particuliere huiseigenaren extra tijd te geven een passende oplossing te vinden, begint Ymere met de werkzaamheden aan de blokken waarin alleen huurwoningen staan. De werkzaamheden aan de fundering van de blokken waarin ook koopwoningen staan zijn daarna gepland. Die werkzaamheden zullen  medio 2018 starten.

Ymere adviseert woningeigenaren met klem niet alleen de tussenmuren, maar ook de gehele fundering onder de eigen woning aan te pakken. "Niets doen is écht geen optie", aldus Ymere. "De funderingen zijn zo slecht dat de huizen letterlijk dreigen te verzakken. Met alle risico’s van dien."

De woningcorporatie benadrukt met iedere individuele huiseigenaar gezamenlijk te zoeken naar een oplossing, afhankelijk van de specifieke situatie van de woning én huiseigenaar.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp