Géén huurverhoging met een laag inkomen en hoge huur

woensdag 12 april 2017

Eric van Kaam (Ymere) en Wilma van Lijf-Roskam (SHY) zijn blij met het bereikte resultaat.
foto: Ivo van der Bent

AMSTERDAM - Bijna de helft van alle huurders van Ymere krijgt géén huurverhoging. Het gaat om huurders van een sociale huurwoning met een relatief laag inkomen en hoge huur. Dat heeft de woningcorporatie met de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) afgesproken. Ymere is actief in de metropoolregio Amsterdam.

Voor ongeveer 40 procent van alle 70.000 huurders van een sociale huurwoning geldt dat ze géén huurverhoging krijgen. Het gaat om huishoudens met een relatief hoge huur (vanaf €592) en laag huishoudinkomen (maximaal €40.349). Ymere vraagt aan geen enkele huurder met een huishoudinkomen tot €40.349 de maximale toegestane huurverhoging van 2,8%.

Betaalbaar wonen

"Wonen in de metropoolregio in Amsterdam is populair. De huizenprijzen schieten daardoor omhoog. Als we niet oppassen is wonen in een populaire buurt alleen nog mogelijk voor mensen die het kunnen betalen", legt Eric van Kaam, directeur Wonen en Verhuur van Ymere uit. Een onwenselijke ontwikkeling. "We willen dat wonen in de metropoolregio Amsterdam ook voor mensen met een bescheiden inkomen betaalbaar blijft. Dat geldt voor alle buurten. Zo houden we wijken in de hele regio gemengd."

Ymere weet ook voor huishoudens met een huur onder de €592 en inkomen tot maximaal €40.349 de huurverhoging te beperken. Van Kaam: "We verhogen voor deze groep de huur minder naarmate de huurprijs hoger wordt, uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie." Met een huurprijs tussen de €500 en €592 is de huurverhoging 1,5%, 2,5% bij een huur tussen de €414 en €500 en 2,7% bij een huur lager dan €414.

Wie meer verdient, krijgt een hogere huurverhoging. Aan de meeste hogere inkomens in een sociale huurwoning met een huishoudinkomen boven de €40.439 vraagt Ymere het wettelijk maximaal toegestane percentage huurverhoging van 4,3%.

Huurdersorganisatie SHY tevreden

Wilma van Lijf-Roskam, vicevoorzitter van huurdersorganisatie SHY is blij met het bereikte resultaat. "We hebben dit met veel praten voor elkaar gekregen. Daar ben ik blij om. Nul procent huurverhoging voor veel huurders hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Dat is goed nieuws. Veel minima hebben moeite om hun boodschappen te betalen."

Het huurbeleid van Ymere is gericht op betaalbaar wonen voor lagere inkomens. "Nu en in de toekomst. Daar houden we rekening mee bij het vaststellen van huurprijzen. Dat zie je ook terugkomen in ons huurbeleid", aldus Van Kaam.

Zo gaat van alle nieuwe verhuringen 75% naar mensen die recht hebben op huurtoeslag. Ymere realiseert betaalbare huren op basis van inkomen met verschil in prijs en locatie. Concreet: voor een woning in hartje Amsterdam betaal je meer dan voor een vergelijkbare woning in Almere. In heel populaire gebieden matigt Ymere de huurprijs in de hoge huurklassen (€635-€710). Zo blijven er volgens de corporatie voldoende betaalbare woningen voor de lagere inkomens (bewoners met recht op huurtoeslag) beschikbaar.

Ymere-huurders in een sociale huurwoning krijgen vóór 1 mei een brief met een toelichting op de huurverhoging op basis van hun persoonlijke situatie. Huurders van vrije sector huurwoningen en bedrijfsruimten ontvangen het bericht over de huurverhoging later in mei.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp