Ymere bouwt 69 sociale huurwoningen in de Houthaven

donderdag 13 april 2017

appartementencomplex De Spreeuwen Amsterdam

Zo komt het nieuwbouwcomplex met 69 sociale huurappartementen in de Houthaven in Amsterdam er na oplevering uit te zien.

AMSTERDAM – Woningcorporatie Ymere bouwt in de Houthaven in Amsterdam 69 sociale huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen. De plek is zeer gewild vanwege de ligging: de openheid van het IJ, de nabijheid van de binnenstad en levendige Spaarndammerbuurt.

De Spreeuwen is een nieuwbouwproject in de Houthaven in Amsterdam. Het complex bestaat uit 69 sociale huurwoningen en telt 27 parkeerplekken. De woningen zijn tussen de 31m2 en 62m2 groot en hebben 2 of 3 kamers.

De naam "De Spreeuwen" is geïnspireerd op de jongens die in de 18e en 19e eeuw vanuit de omliggende volksbuurten 'kwamen aanvliegen' voor het lossen van schepen die aan de kade lagen bij de Amsterdamse pakhuizen. Het ontwerp van de woningen is ook deels geïnspireerd door deze historische en karakteristieke panden. Het complex is ontworpen door architect Svetla Stefanova. Aannemer Dura Vermeer is eind januari 2017 gestart met de bouwwerkzaamheden.

De wijk in aanbouw de Houthaven is een populaire plek om te wonen. Want waar kun je nog een nieuw en duurzaam huis vinden in vrijwel hartje Amsterdam? Bouwlocaties zijn schaars. De vraag overstijgt dan ook het aanbod van het aantal beschikbare nieuwbouwwoningen. Dat is van invloed op de prijs. En betekent ook dat mensen met lagere inkomens dreigen te worden uitgesloten. Een onwenselijke ontwikkeling, aldus Ymere.

Betaalbaar wonen

"We moeten er voor zorgen dat er in alle wijken van Amsterdam ook voor mensen met een bescheiden inkomen een plek is om te wonen, leven en werken", zegt Viviane Regout, lid van de directieraad van Ymere. Ze is verantwoordelijk voor de nieuwbouwprojecten van de woningcorporatie.

"Dit sociale appartementencomplex zorgt ervoor dat ook mensen met een kleiner inkomen in deze nieuwe wijk in Amsterdam kunnen wonen. Dat vinden wij belangrijk. Zo ontstaat er een gemêleerd gebied", aldus Regout. Ze is er naar eigen zeggen dan ook "trots op" 69 sociale huurwoningen op deze plek te kunnen bouwen. De woonwijk in aanbouw sluit aan op de vernieuwing van de Spaarndammerbuurt. Regout: "Het uitgangspunt is dat de woonwijk aansluit bij de vernieuwing van de Spaarndammerbuurt. Vandaar ook de verkeerstunnel: dat is om te voorkomen dat de wijken van elkaar worden gescheiden", voegt Regout toe. Ymere heeft eerder de huurwoningen op het nabijgelegen Zaandammerplein vernieuwd.

Huurders van het nieuwe complex De Spreeuwen betalen straks maximaal €586 huur voor hun appartement. Woningen worden passend toegewezen op basis van inkomen en samenstelling van het huishouden.

Viviane Regout, Jaco Plompen en Laurens Iven storten een funderingspaal


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp