Samenwerken om wateroverlast tegen te gaan

donderdag 20 april 2017

AMSTERDAM - Steeds vaker heeft Nederland te maken met wateroverlast. Het regent vaker en vooral harder, met name in de zomer. Daar is iets aan te doen. Er zijn ideeën genoeg – zoals groene daken, slimme waterafvoeren en bewoners die hun tuin 'ontstenen'. Ymere denkt er samen met zijn dakpartners én de huurders over na.

Sinds 2012 werkt Ymere met Consolidated Nederland, Patina Dakbeheer en Klomp Daktechniek aan correctief, preventief en planmatig dakonderhoud. Samen met Ymere vormen ze het Dakteam. Doel: verbetering van de kwaliteit van de daken, meer duurzaamheid, minder storingen, minder wateroverlast zoals lekkages en lagere kosten. Alles met het oog op een betere dienstverlening voor de huurders.

Tijdelijke opvang regenwater
In de strijd tegen wateroverlast in de stad is een oplossing om regenwater bij extreme buien tijdelijk ergens op te vangen, zodat het riool niet alles metéén te verwerken krijgt. Dat kan in de openbare ruimte of in de privéruimte: op daken, in regentonnen, wadi's (regengreppels) of andere voorzieningen. Om gebouwen en steden daar op in te richten, zijn technische aanpassingen nodig. Maar ook samenwerking tussen de overheid, ondernemers, bewoners en woningcorporaties is een must. En financiële ruimte natuurlijk, want alle maatregelen kosten geld.

Standaard preventieve maatregelen
Een groen dak voorkomt wateroverlast, maar zorgt ook voor een beter binnenklimaat, betere woningisolatie (prettig voor huurders), minder hitte in de stad in hete zomers, en meer biodiversiteit. Het past, kortom, exact bij het duurzaamheidsbeleid van Ymere, zegt Marjan Kootwijk, projectleider en groenadviseur. "In 2011 hebben we bepaald dat we binnen twintig jaar tien procent van onze daken willen vergroenen. Dat is 90 duizend vierkante meter, waarvan we er nu 20 duizend hebben gedaan." Zo kregen in Betondorp in 2014 ongeveer vijfhonderd schuurtjes groene daken. Een ander goed voorbeeld is De Halve Wereld. Kootwijk: 'Bij elk renovatie- of nieuwbouwproject willen we eigenlijk standaard preventieve maatregelen tegen wateroverlast overwegen: groene daken, wateropvang in binnentuinen, minder tuinverharding. Daar willen we de komende jaren meer aan doen, binnen onze financiële mogelijkheden uiteraard."

Planten cadeau
Ook daarom is samenwerking noodzakelijk. In Amsterdam heeft Ymere contact met Rainproof, een gezamenlijk initiatief van bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Huurders krijgen gerichte tips: "In Floradorp (Amsterdam) helpen we ze om de tuin te vergroenen, zodat water makkelijker weg kan. Wie zijn tegels eruit haalt, krijgt van ons planten cadeau."

Co-makership als pluspunt
En Ymere maakt dankbaar gebruik van de expertise van co-makers. Behalve groene daken is meer mogelijk. Glen Bosman van Consolidated: "Op het dak kun je bijvoorbeeld slimme waterafvoeren monteren, met een instelbare opstaande rand. Hierdoor kan er bij zware buien meer water dan normaal op het dak blijven staan. Bijvoorbeeld 3, 5 of 10 centimeter, afhankelijk van de dakconstructie.' Hier zie je het pluspunt van co-makership: zoiets kan een woningcorporatie niet zelf bedenken, daarvoor is de opgebouwde kennis van een marktpartij nodig. Bosman: "Als je co-makers ook nog aan elkaar koppelt, bijvoorbeeld dakspecialisten aan geveldeskundigen, kun je innovaties combineren en écht geld gaan verdienen." Hij noemt het dak de bouwplaats van de toekomst: "Je kunt er veel mee. Alleen moet je het wel zien."

Het groene dak van complex De Halve Wereld in Amsterdam-Centrum Close-up van de beplanting van een groen dak


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp