Ymere informeert buren over funderingsherstel Rozenprieel

dinsdag 25 april 2017

HAARLEM – Woningcorporatie Ymere benadert deze week particuliere huiseigenaren in de wijk Rozenprieel in Haarlem over gezamenlijk herstel van aangetaste funderingen. Een deel van de woningen in het Rozenprieel hebben slechte funderingen en worden de komende jaren hersteld om schade aan woningen te voorkomen.

funderingsherstel in het Rozenprieel

De woningcorporatie gaat overleggen met particuliere eigenaren van wie de woning grenst aan Ymere-bezit. In mei staan gesprekken met de 'buren' in de Linschotenstraat op de agenda. De woningcorporatie wil de aangetaste funderingen van huizen in de Linschotenstraat nog dit jaar herstellen. In 2016 knapte Ymere al huizen aan de Bakkerstraat op. Andere woningen in de wijk worden de komende jaren aangepakt.

De wijk Rozenprieel, nabij het centrum van Haarlem, is ontstaan rond de jaarwisseling van de vorige eeuw. Veel huizen zijn gefundeerd op houten palen. Deze houten palen worden aangetast door een bacterie die palenpest veroorzaakt. Daardoor ontstaat houtrot en is de draagkracht van de fundering in het geding. Huizen kunnen gaan verzakken, met alle gevolgen van dien.

Een ander probleem waarmee woningen in het Rozenprieel te maken hebben is inklinking van zacht veen onder de harde zandlaag waarop sommige oudere huizen –'op staal'- zijn gebouwd. Verzakking dreigt.

Kostbare operatie
Woningcorporatie Ymere bezit ongeveer 600 woningen in de Haarlemse wijk waarvan 150 uit begin 20e eeuw. De problemen kwamen enkele jaren geleden aan het licht. "Voordat we iets doen onderzoeken we per woning hoe de fundering het beste kan worden aangepakt", zegt projectleider Maartje Brand van Ymere. De woningcorporatie doet standaard onderzoek bij de eigen huurwoningen. Brand: "Wij werken hiervoor samen met een team van experts binnen Ymere maar ook daarbuiten. De funderingsonderzoeken zijn gedaan door firma Wareco."

Het herstellen van de fundering is een kostbare operatie. "We begrijpen heel goed dat dit woningeigenaren geld kost. Hoeveel het exact kost is afhankelijk van wat er moet gebeuren", zegt Brand. "Niets doen is geen optie. Het probleem lost zich niet vanzelf op en wordt alleen maar erger."

Tegelijk herstellen meest efficiënt
Het tegelijk aanpakken van een heel huizenblok, waarbij woningen de fundering delen, is de beste oplossing. Sommige huizen van Ymere grenzen echter aan particulier bezit. "We gaan daarom uitvoerig met onze buren overleggen wat we willen gaan doen, waarom en hoe. Want ieder huis en fundering is anders", weet Brand. In persoonlijke gesprekken met buren met een koopwoning bespreken Brand en haar collega's de mogelijkheden die er zijn. En wordt het onderzoek naar de fundering uitvoerig besproken.

Samenwerking gemeente Haarlem
De projectleider van Ymere, die alles weet van funderingsproblemen, is zich er heel goed van bewust dat aan de reparatie een prijskaartje hangt. Brand: "We werken daarom ook nauw samen met de gemeente Haarlem. Zij onderzoeken op dit moment of en hoe de gemeente woningeigenaren in het Rozenprieel financieel kan ondersteunen."


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp