Huurders Haarlemmerpoort krijgen ongelijk bij rechter

vrijdag 28 april 2017

AMSTERDAM - Woningcorporatie Ymere mag de huurovereenkomst met twee huurders van appartementen in de Haarlemmerpoort in Amsterdam per 1 september beeindigen. Dat is noodzakelijk voor renovatie van het monumentale pand. De woningcorporatie heeft er alles aan gedaan om met de huurders tot een oplossing te komen. Ook zijn hen voldoende alternatieve huurwoningen aangeboden. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald in een zaak die was aangespannen door Ymere tegen twee zittende huurders die tegen de renovatieplannen zijn.

Haarlemmerpoort

De Haarlemmerpoort dateert uit 1840 en is ooit gebouwd als stadspoort. Daarna is de poort in gebruik geweest als belastingkantoor, een kleine politie- en brandweerpost en bij de gemeente Amsterdam. Het gebouw stond jarenlang leeg en is eind jaren '70 gekraakt. Toen zijn er voor het eerst woningen in gerealiseerd.

Onderhoud Haarlemmerpoort kostbaar
Hoewel het gebouw 17 huurappartementen telt –waarvan 14 onzelfstandig en 1 vrije sector appartement-, is de Haarlemmerpoort nooit bedoeld om in te wonen. Hoewel het gebouw kolossaal is, telt het weinig vierkante meters woonoppervlak en maar wel veel gevel. Dat maakt het monumentale pand, in combinatie met ouderdom, relatief kostbaar om te onderhouden.

Gebruik als sociale huurwoning is daarom onlogisch, zo stelt Ymere. De woningcorporatie zet haar beperkte financiële middelen liever anders in: bijvoorbeeld voor onderhoud, renovatie en nieuwbouw van 'echte' sociale huurwoningen. Om te kunnen renoveren moet het gebouw leeg zijn.

In de Haarlemmerpoort komt na renovatie ook horeca op de begane grond. Dat past in het bestemmingsplan.

Twee huurders verzetten zich tegen beëindiging van hun huurovereenkomst en de komst van horeca in de Haarlemmerpoort. Ymere vroeg de rechtbank daarom zich over de zaak te buigen.

historisch beeld Haarlemmerpoort

Huurders voldoende alternatieven geboden
Volgens de rechtbank is opzegging van het huurcontract per 1 september noodzakelijk om een hoognodige en ingrijpende renovatie mogelijk te maken. Ook heeft Ymere volgens de rechter overtuigend aangetoond dat realisatie van horeca noodzakelijk is voor een meer rendabele exploitatie. Daarom mogen de woningen op de begane grond verdwijnen. Daarnaast concludeerde de rechtbank dat de woningcorporatie alles in het werk heeft gesteld om met de huurders tot een oplossing te komen. Zo is het tweetal meerdere malen vervangende woonruimte aangeboden. Ook krijgen de bewoners de kans om na renovatie terug te keren.

De uitspraak is alleen van belang voor twee huurders met nog een regulier huurcontract. Een andere bewoner vertrekt vrijwillig per 1 september, de overige bewoners hebben een tijdelijke huurovereenkomst.

Lees hier de uitspraak.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp