Ymere respecteert oude huurcontracten coffeeshops, sluit geen nieuwe

woensdag 28 juni 2017

AMSTERDAM – Het Financieel Dagblad bericht vandaag over de zakelijke verbondenheid van banken, bekende ondernemers en woningcorporaties met coffeeshops in Nederland. Ymere verhuurt bedrijfsruimte aan 8 coffeeshops in Amsterdam. Deze door rechtsvoorgangers van fusie-woningcorporatie Ymere in het verleden afgesloten huurovereenkomsten worden gerespecteerd op basis van huurwetgeving. Ymere sluit géén nieuwe huurovereenkomsten met coffeeshops.

In de jaren ’70 en ’80 zijn bijvoorbeeld veel verkrotte panden door de gemeente Amsterdam opgekocht en overgedragen aan het Gemeentelijk Woningbedrijf Amsterdam–een van de rechtsvoorgangers van Ymere- en andere corporaties in de hoofdstad. Doel was het behoud van sociale huurwoningen. Op de begane grond was vaak een winkel gevestigd, en soms een coffeeshop.

Maatschappelijke discussie

Coffeeshops zijn onderdeel van de Nederlandse en Amsterdamse samenleving. Dat er een maatschappelijke discussie plaatsvindt en wellicht anders wordt gedacht over deze vorm van ondernemerschap als voorheen betekent niet dat Ymere bestaande huurovereenkomsten zomaar kan beëindigen.

Bestaande huurcontracten worden gerespecteerd op grond van huurwetgeving. Een coffeeshop moet daarnaast voldoen aan tal van wettelijke regels, worden gedoogd door en beschikken over een door de gemeente verstrekte exploitatievergunning. Dat is ook een voorwaarde voor de voortzetting van een bestaande huurovereenkomst. En als de ondernemer zich als goed huurder gedraagt (huur betaalt, geen overlast of hinder veroorzaakt) zijn de mogelijkheden voor een woningcorporatie om tussentijds het huurcontract te beëindigen -zonder de ondernemer schadeloos te moeten stellen- beperkt.

Bij beëindiging van een huurcontract wordt het pand niet opnieuw aan een coffeeshop verhuurd; juist om dit soort discussies of het wel of niet legitiem is te vermijden. Daarnaast kan de opening van een nieuwe coffeeshop leiden tot weerstand bij omwonenden. En ook dat wil Ymere voorkomen.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp