Ymere deelt funderingsonderzoek met buren

dinsdag 18 juli 2017

HAARLEM – Ymere gaat de eigen onderzoeksrapporten naar funderingen van haar woningen in de Haarlemse wijk Rozenprieel op verzoek delen met direct aangrenzende buren met wie de fundering wordt gedeeld. “Onze buren hebben dan mogelijk te maken met dezelfde vervelende problemen als wij”, aldus projectleider Maartje Brand van Ymere. Het delen van de onderzoeksrapporten met alle andere woningeigenaren in de wijk heeft geen zin. Brand: “De fundering en constructie van ieder huis is anders. Dat is appels met peren vergelijken.”

Ymere deelt funderingsonderzoek met burenYmere bezit ongeveer 600 woningen in de Haarlemse wijk waarvan 150 uit begin 20e eeuw. De laatste jaren is in toenemende mate scheurvorming geconstateerd. “We hebben een gespecialiseerd bureau daarom de fundering van onze panden laten onderzoeken”, zegt projectleider Maartje Brand van Ymere. Veel funderingen van huizen die zijn gebouwd rond de jaarwisseling van de vorige eeuw bleken zo slecht dat ze moeten worden vernieuwd.

Veel huizen zijn gefundeerd op houten palen. Deze houten palen worden aangetast door een bacterie die ‘palenpest’ veroorzaakt. “Daardoor ontstaat houtrot en is de draagkracht van de fundering in het geding”, weet Brand. Een ander probleem waarmee woningen in het Rozenprieel te maken hebben is inklinking van zacht veen onder de harde zandlaag waarop sommige oudere huizen –'op staal'- zijn gebouwd. Huizen kunnen gaan verzakken, met alle gevolgen van dien. Brand: “Denk aan scheuren in de gevel, binnenmuren, het dak, klemmende deuren en kozijnen. Dat wil je niet als huiseigenaar. Er moet dus iets gebeuren om verdere schade aan woningen te voorkomen. Voor dit onderhoud is Ymere, net als iedere andere huiseigenaar, zelf verantwoordelijk.”

Ymere heeft onderzocht hoe de aangetaste fundering van haar huurwoningen het beste kan worden aangepakt. Dat is een ingrijpende en kostbare operatie, weet Brand uit ervaring. "Denk aan bedragen tussen de € 50.000 en € 75.000. Dat is veel geld. Maar niets doen is geen optie. Het probleem lost zich niet vanzelf op en wordt alleen maar erger."

Ymere-rapport als indicatie

Herstel begint altijd met onderzoek. Funderingsonderzoek kost circa € 5.000,-. Ook dat is veel geld, beaamt Brand. “Daarom gaan we de onderzoeken die wij al hebben laten doen naar de fundering van onze woningen op verzoek delen met onze buren in dezelfde bouweenheid”. Ze benadrukt dat de specifieke onderzoekgegevens alleen van toepassing zijn op de fundering onder het betreffende Ymere-huis. Brand: “Het is daarom voor onze buren een indicatie wat ze kunnen verwachten. Wil je 100 procent zekerheid dan kun je het beste zelf onderzoek doen. De gemeente Haarlem werkt momenteel aan een subsidieregeling voor funderingsonderzoek.”

Gedeelde fundering

Als de fundering van de Ymere-huizen slecht is, geldt dit dan voor meer woningen in de wijk? “We kunnen en willen alleen uitspraken doen over de onderzochte funderingen van Ymere-huizen in het Rozenprieel. Van de uitkomsten zijn we geschrokken. Dat is ook de reden waarom we de gemeente Haarlem hebben geïnformeerd”, zegt Brand. Die melding was voor de gemeente Haarlem aanleiding voor een eigen visueel onderzoek van een gedeelte van de woningen in de wijk.

Hoe nu verder?

“Een rijtje huizen dat tegelijkertijd is gebouwd door dezelfde aannemer is een bouweenheid. Die hebben vaak niet alleen dezelfde soort fundering, maar delen die ook”, legt Brand uit. Het tegelijk aanpakken van een heel huizenblok, waarbij woningen de fundering delen, is de beste oplossing. Sommige huizen van Ymere grenzen echter aan particulier bezit. "We gaan daarom uitvoerig met onze buren overleggen wat we willen gaan doen, waarom en hoe. Want de constructie en fundering van ieder huis is anders", weet Brand.

Ymere kan logischerwijs niet al haar panden met funderingsproblemen tegelijkertijd aanpakken. Brand: “We lichten onze buren natuurlijk in als we met onze eigen woningen aan de slag gaan. Samen herstellen is altijd beter. Daarom informeren we onze buren uitvoerig en ruim op tijd. Dan kunnen ze er goed over nadenken, eventueel een financiering regelen en een weloverwogen besluit nemen.”

“We dwingen niemand”

Projectleider Brand benadrukt dat Ymere niemand gaat dwingen om mee te doen. “We kunnen de funderingen van onze woningen ook heel goed afzonderlijk herstellen zonder dat de buren in de bouweenheid meedoen. Dat is technisch goed mogelijk”, zegt Brand. “Maar daarmee is het problemen van onze buren niet opgelost. Samen is daarom beter.”

De woningcorporatie wil de aangetaste funderingen van een deel van de huizen in de Linschotenstraat nog dit jaar herstellen. In 2016 knapte Ymere al huizen aan de Bakkerstraat op. Andere woningen in de wijk worden de komende jaren aangepakt.

Directe buren die de fundering delen met een Ymere-woning in het Rozenprieel in Haarlem kunnen contact opnemen met het projectteam Rozenprieel voor het opvragen van het onderzoeksrapport via (088) 000 89 00 of mail met onze klantenservice.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp