Ymere helpt Amsterdamse huurders met een laag inkomen

donderdag 20 juli 2017

AMSTERDAM – Circa 2000 huurders van Ymere die langdurig een laag inkomen hebben en een in verhouding hoge huur, krijgen vanaf 1 augustus 2017 een tijdelijke korting op de huur. Het gaat om een korting van gemiddeld 47 euro per maand. De woningcorporatie en gemeente willen zo de betaalbaarheid van wonen in de hoofdstad vergroten.

Ymere voert hiermee de regeling Passende Huur uit. Deze regeling is een samenwerking tussen de gemeente, de woningcorporaties van Amsterdam en de huurdersvereniging Amsterdam. In juli 2016 besloot de gemeente met deze regeling om gedurende drie jaar Amsterdammers met een laag inkomen en een hoge huur tegemoet te komen. Vanaf 2019 dragen de woningcorporaties zelf de lasten van de korting op de huur.

Huurders die in aanmerking komen voor een vermindering van de woonlasten hebben een laag inkomen (tot 120% van het sociale minimum) en een relatief hoge huur. Voor hen is wonen iedere maand een flinke kostenpost. Een hoge huur betekent huurprijzen boven € 592,55 voor 1 en 2 persoonshuishoudens en € 635,05 per maand voor 3 of meer persoonshuishoudens.

Huurders aangeschreven door gemeente
De gemeente Amsterdam heeft in mei alle huurders aangeschreven die mogelijk in aanmerking komen voor een huurkorting. Aan hen is toestemming gevraagd om hun inkomensgegevens aan Ymere door te geven. De woningcorporatie is vanwege privacyoverwegingen niet op de hoogte van actuele inkomensgegevens van haar huurders.

Huurders die toestemming geven voor het delen van de inkomensgegevens krijgen van Ymere persoonlijk bericht welke huurkorting zij krijgen. Het kortingsbedrag is afhankelijk van de hoogte van de huur, inkomen en huishoudsamenstelling.

Na 2017 verder
De regeling gaat in 2018 en 2019 ook door. Daarvoor kunnen huurders zich in het najaar weer bij de gemeente melden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat mensen wonen in een huis dat ze kunnen betalen. Het mooiste is natuurlijk een hoger inkomen, maar soms is verhuizen een betere optie.

De kortingsregeling geldt in eerste instantie alleen voor huurders in de gemeente Amsterdam. Ymere is met de gemeenten Almere, Haarlemmermeer, Haarlem en Weesp in gesprek om deze regeling ook daar op te zetten. Als dat lukt krijgen huurders daarvan automatisch bericht.

De huurkorting wordt vooralsnog gefinancierd door de gemeente Amsterdam. De maatregel komt voort uit het Woonlastenakkoord en de prestatieafspraken die Ymere eerder met de gemeente Amsterdam heeft gemaakt.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp