Renovatie Haarlemmerpoort start in september

vrijdag 4 augustus 2017

De renovatie van de Haarlemmerpoort in Amsterdam-centrum start in september

Kantonrechter: "Maatschappelijk belang Ymere gaat boven belang huurders"

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft in kort geding bepaald dat Ymere kan beginnen met de renovatie van de Haarlemmerpoort in het centrum van Amsterdam. Volgens de kortgedingrechter moeten de laatste twee huurders op 1 september de sleutels van hun woning inleveren. Daarna start Ymere direct met een dringende en hoognodige renovatie van het monument.

De laatste twee reguliere huurders van het gebouw hebben zich lang verzet tegen de beëindiging van hun huurovereenkomst, de renovatieplannen van Ymere en de komst van horeca op de begane grond in de Haarlemmerpoort. Volgens de rechter weegt het maatschappelijk belang van Ymere zwaarder dan het individuele belang van de laatste twee huurders. Ymere heeft hen passende, vervangende woonruimte aangeboden. Overigens hebben de twee huurders de mogelijkheid om na renovatie terug te keren naar een woning in de Haarlemmerpoort. Die afspraken zijn vastgelegd in een sociaal plan waar Ymere zich aan houdt.

Als de laatste twee huurders zijn vertrokken start Ymere direct met de noodzakelijke renovatie van de Haarlemmerpoort. Daarvoor is het van belang dat het gebouw helemaal leeg is. Er is sprake van houtrot in het dak en schimmelvorming door verkeerde isolatie in de jaren tachtig.

De twee huurders hebben zich lang juridisch verzet tegen de komst van horeca in de Haarlemmerpoort en allerlei benodigde vergunningen. Ook wilden ze niet dat Ymere hun huurcontract zou opzeggen. Ymere vroeg de rechtbank in kort geding om definitief vertrek van de huurders per 1 september. Eerder gaf de rechter daar al toestemming voor, maar huurders maakten daartegen op het laatste moment toch nog bezwaar.

Functie Haarlemmerpoort

De Haarlemmerpoort dateert uit 1840 en is ooit gebouwd als stadspoort. Daarna is de poort in gebruik geweest als belastingkantoor, een kleine politie- en brandweerpost en bij de gemeente Amsterdam. Het gebouw stond jarenlang leeg en is eind jaren '70 gekraakt. Toen zijn er voor het eerst woningen in gerealiseerd.

Hoewel het gebouw 17 huurappartementen telt –waarvan 14 onzelfstandig en 1 vrije sector appartement-, is de Haarlemmerpoort nooit bedoeld om in te wonen. Hoewel het gebouw kolossaal is, telt het weinig vierkante meters woonoppervlak, maar wel veel gevel. Dat maakt het monumentale pand, in combinatie met ouderdom, relatief kostbaar om te onderhouden.

Gebruik van het gehele pand als sociale huurwoning is daarom onlogisch, zo stelt Ymere. De woningcorporatie zet haar beperkte financiële middelen liever anders in: bijvoorbeeld voor onderhoud, renovatie en nieuwbouw van 'echte' sociale huurwoningen. In de Haarlemmerpoort komt na renovatie ook horeca op de begane grond. Dat past in het bestemmingsplan. Voor wat betreft de toekomst van de Haarlemmerpoort houdt Ymere alle opties open.

Renovatie noodzakelijk

Volgens de rechtbank is het door de huurders leeg opleveren van de woning per 1 september noodzakelijk om een hoognodige en ingrijpende renovatie mogelijk te maken. Ymere heeft alles in het werk gesteld om met de huurders tot een oplossing te komen. Zo zijn aan de twee huurders tientallen vervangende woningen aangeboden. Ymere houdt tot 1 september vervangende woonruimte voor hen beschikbaar.

De uitspraak is alleen van belang voor twee huurders met nog een regulier huurcontract. De overige bewoners hebben een tijdelijke huurovereenkomst en moeten ook uiterlijk op 1 september de sleutel inleveren. Ymere hoeft hen geen alternatief te bieden.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp