Renovatie Haarlemmerpoort van start

maandag 11 september 2017

AMSTERDAM – Woningcorporatie Ymere start vandaag met de renovatie van de Haarlemmerpoort in het centrum van Amsterdam. De laatste bewoner van het monumentale gebouw heeft vandaag de sleutel ingeleverd. Ymere heeft vervangende woningen beschikbaar gesteld.Haarlemmerpoort
Nu het monument niet meer bewoond is, kan een aannemer beginnen aan de dringend noodzakelijke renovatie. Zo is er sprake van houtrot in het dak en schimmelvorming in de woningen en kelder. De aannemer pakt dat als eerste aan.

Aan de start van de renovatie ging een langdurig traject vooraf. De laatste twee huurders van het gebouw hebben zich jarenlang juridisch verzet tegen de beëindiging van hun huurovereenkomst, de renovatieplannen van Ymere en komst van horeca op de begane grond.

Ymere heeft in alle verschillende rechtszaken over de Haarlemmerpoort gelijk gekregen van de rechter. Ook in deze periode heeft de corporatie altijd de dialoog gezocht, zich coulant opgesteld en alles in het werk gesteld om tot een oplossing te komen. Eén van de huurders is zelfs 57 maal een andere woning aangeboden, die allemaal zijn afgewezen. Ook zijn vervangende woningen -zelfs op een krappe woningmarkt als die in Amsterdam- voor hen langere tijd vrijgehouden.

Dringende renovatie
‘We begrijpen de emotie van bewoners. Verhuizen van een plek waar je aan bent gehecht is niet leuk. De afgelopen jaren hebben we er alles aan gedaan om die pijn te verzachten”, weet regiomanager Chris Pettersson van Ymere. Hij benadrukt dat de bouwtechnische staat van de Haarlemmerpoort een dringende renovatie noodzakelijk maakt en bewoners daarom moeten verhuizen. Pettersson: “Verschillende rechters hebben daar een uitspraak over gedaan. De verhuizing is voor de bewoners dan ook geen verrassing.”

Pettersson hoopt dat de vertrokken huurders van de Haarlemmerpoort zich weer snel thuis voelen in hun nieuwe huis. De laatste twee huurders hebben overigens de mogelijkheid om na de renovatie terug te keren naar de Haarlemmerpoort, benadrukt Pettersson. “Ze gaan dan wonen in de nieuwe samengevoegde woningen in de Haarlemmerpoort, met een nieuwe huurovereenkomst en andere huurprijs. Mits ze dat willen natuurlijk.”

Historie
De Haarlemmerpoort (anno 1840) is nooit gebouwd om te wonen. De poort is opgericht als ceremoniële ingang tot de stad en diende onder andere als accijnskantoor. Het gebouw heeft veel gevel- en weinig vloeroppervlak. Het onderhouden ervan is kostbaar, waardoor gebruik met alleen sociale huurwoningen niet het meest logisch is, zeker niet met de beperkte middelen die Ymere beschikbaar heeft. Dat geld investeert de corporatie liever in het onderhoud, renovatie en nieuwbouw van meer ‘logische’ sociale huurwoningen.

In de Haarlemmerpoort komt na renovatie naast woningen ook horeca op de begane grond. Dat past in het bestemmingsplan.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp