Met oplevering eerste Zen-huizen is Nobelhorst in Almere klaar voor de toekomst

woensdag 13 september 2017

Almere, Huurders van de eerste twaalf ZEN-huizen in Nobelhorst hebben vandaag de sleutel van hun zeer energiezuinige sociale huurwoning in ontvangst genomen. Een bijzonder moment, ook voor woningcorporatie Ymere en de gemeente Almere, want dit worden dé woningen voor de toekomst.

ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. In het kort komt het erop neer dat ZEN-huizen zelf energie opwekken voor het gebruik van de bewoners. Wie hier woont, heeft dus bijna geen energierekening. En woont ‘groen’!

Zenwoningen Almere nobelhorst

Besparing op energiekosten
Bij het ontwerp en de bouw van de ZEN-huizen heeft Ymere gekeken hoe er zo veel mogelijk energie kan worden bespaard en teruggewonnen. De huizen hebben zonnepanelen, de warmte van het douchewater wordt hergebruikt en alle isolatie sluit naadloos op elkaar aan, waardoor er nergens kieren zijn. Daarnaast zijn er twee zonnecollectoren om water mee te verwarmen. Een ZEN-huis is dus niet alleen heel zuinig, maar ook uiterst comfortabel. Tocht of temperatuurschommelingen komen nauwelijks voor. Wonen in een ZEN-woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook fijn voor de portemonnee. Huurders van de ZEN-huurwoningen besparen, afhankelijk van verbruik en gezinsgrootte, flink op de energiekosten.

Samen hetzelfde doel
Met de realisatie van deze ZEN-huizen komt de filosofie van het Almeerse dorp Nobelhorst tot uiting: duurzaam denken en doen. Een kerngedachte die perfect aansluit bij het streven van Almere om in 2022 een energieneutrale stad te zijn. Daarbij wil Almere dat er meer betaalbare huurwoningen komen. Ook hierin vinden de gemeente en Ymere elkaar bij de realisatie van deze zeer energiezuinige sociale huurwoningen.

De toekomst
Huurders kunnen op een speciale app hun energieverbruik zien. Ymere heeft de bewoners sinds het begin bij het project betrokken en voorgelicht over de energiezuinige huizen. De bewoners kregen onder andere tips over energiegebruik, op basis van hun huidige energierekening. Een energiecoach komt over een tijdje langs om te zien hoe het nu in de praktijk zit met dat energieverbruik. Belangrijk, want afhankelijk van verbruik en gezinsgrootte, kunnen bewoners wel € 120,- per maand besparen.


 


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp