Haarlemmer moet na vondst explosieven huurhuis uit

maandag 18 september 2017

HAARLEM – Woningcorporatie Ymere mag een huurder die zelfgemaakte explosieven en wapens in zijn sociale huurwoning aan de Edward Jennerstraat in Haarlem had opgeslagen zijn huis uitzetten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem in kort geding bepaald. Ymere is blij met de uitspraak. “Het is in belang van al zijn buren en omwonenden. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit”, aldus Ymere-regiomanager Gerrie Blok. De woning van de man, die nog in voorlopige hechtenis zit, wordt binnenkort door Ymere ontruimd.

De politie pakte de man na een tip over wapenbezit half juli op. Bij een daarop volgende doorzoeking van zijn woning en kelderbox aan de Edward Jennerstraat in Haarlem trof de politie diverse explosieven, wapens en munitie aan. Directe buren en omwonenden van de portiekflat werden geëvacueerd. Specialisten van de explosieven opruimingsdienst (EOD) van Defensie hebben de explosieven later op een veldje gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem besloot vanwege de gevaarlijke situatie de woning voor drie maanden dicht te timmeren. Ymere vroeg de rechter toestemming het huurcontract te mogen ontbinden en de woning te ontruimen.

Ernstige overlast

De man woonde nog maar kort in zijn huurhuis. Kort na zijn verhuizing ging het al mis. Buren klaagden over hinder, overlast en intimiderend gedrag. De meldingen waren van een dergelijke aard dat Ymere de bewoner heeft aangesproken op zijn overlast gevende gedrag en dat dit per direct moest stoppen. Ook de politie en vertegenwoordigers van de GGZ waren bij dat gesprek aanwezig. Ymere heeft de overlastgever toen duidelijk gemaakt dat, indien de hinder blijft bestaan, ontbinding van het huurcontract zou volgen. De vondst van de explosieven en wapens was de spreekwoordelijke druppel.

“Na de vondst van de explosieven zijn wij met het oog op de veiligheid en bescherming van het woongenot van de buren direct een ontruimingsprocedure gestart”, zegt regiomanager Gerrie Blok. “Het behoeft denk ik geen toelichting waarom wij geen woningen willen verhuren aan mensen die niet alleen zichzelf, maar ook al hun buren in gevaar brengen. Dat lijkt mij logisch.”

De kortgedingrechter dacht er precies zo over. Naast het veroorzaken van ernstige overlast heeft naar het oordeel van de rechtbank de huurder door het bezitten van explosieven en vuurwapens ‘in de woning een bijzonder gevaarlijke situatie laten ontstaan’ en is daarmee ‘ernstig tekort geschoten om zich als goed huurder te gedragen.’

Ymere heeft toegezegd bij de ontruiming medewerking te verlenen bij het veiligstellen van de bezittingen van de huurder. De woning wordt binnenkort ontruimd.

NOOT: Voor vragen over het strafrechtelijk onderzoek naar de huurder verwijzen wij door naar het Openbaar Ministerie in Haarlem.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp