Ymere wint renovatieprijs voor herontwikkeling Van der Pekbuurt

donderdag 7 december 2017

Gerenoveerde woningen in de Van der Pek-buurt in Amsterdam-NoordAMSTERDAM - Ymere heeft als opdrachtgever de Geurt Brinkgreve Bokaal gewonnen voor de meest geslaagde herontwikkeling in Amsterdam. De juryprijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijks prijzenfestival van de gemeente Amsterdam voor (nieuw-)bouw in Amsterdam.

Ymere startte de renovatie van 190 sociale huurwoningen in september 2015 in samenwerking met co-maker Dura Vermeer en architectenbureau Hoogeveen. De voormalige arbeiderswoningen uit het begin van de vorige eeuw zijn hoogwaardig gerenoveerd met veel aandacht voor het behoud van het historisch karakter van de buurt.

De jury prijst de volledige aanpak van deze renovatie waarvan het plan steunt op cultuurhistorisch en kleurhistorisch onderzoek. Daarnaast heeft ze grote waardering voor de manier waarop Ymere heeft samengewerkt met de bewoners. Rond 2010 stonden de 1476 woningen, in dit door architect J.E. van der Pek ontworpen tuindorp, op de nominatie voor sloop. De bewoners toonden zich felle tegenstanders en in samenwerking met hen en de gemeente wijzigde Ymere de koers en stuurde aan op een menging van 60% sociale huur en 40% koop. Samen met co-maker Dura Vermeer startte Ymere vervolgens met de renovatie van een proefblok om zo de gewenste aanpak te kunnen testen en verfijnen. De jury prijst deze aanpak met het proefblok en vindt dat de renovatie tot in de kleinste geveldetails een grote nuance laat zien. Tot slot was de jury ook enthousiast over de invoeging van horeca en winkels op het plein. In juni 2017 werden de 190 sociale huurwoningen feestelijk opgeleverd.

De prijs werd in ontvangst genomen door Viviane Regout, directeur Portefeuillevernieuwing Ymere. In haar toelichting bedankte ze allereerst de bewoners voor hun geduld en inzet tijdens het proces: “Dat was er een van een lange adem.” Ze vervolgde: ‘Het is mooi om te zien dat de kwaliteit van Amsterdam-Noord steeds meer onder de aandacht komt, en we zijn ontzettend trots dat we daar aan mogen bijdragen en waardering krijgen voor de hoogwaardige renovatie. Bovendien laten we hiermee zien dat er ook op populaire plekken in de Metropoolregio Amsterdam plek is voor betaalbare sociale huurwoningen, in lijn met onze Strategie 2016+.”

André Köster, divisiedirecteur Dura Vermeer, sloot zich aan bij dit trotse gevoel en legde uit: “De verbondenheid en open samenwerking tussen alle bewoners, Ymere en Dura Vermeer zijn de kracht geweest achter dit project. De oorspronkelijke charme en het gedachtegoed van Van der Pek hebben we weer in ere hersteld. Een mooi compliment dat de jury ziet dat juist de kleinste geveldetails zorgen voor een grote nuance. We hebben met veel liefde voor de woningen en de bewoners aan dit mooie project gewerkt.

Renovatie
In september 2015 startte Ymere samen met Dura Vermeer met de renovatie van de eerste sociale huurwoningen in de Van der Pekbuurt. Alle 190 gerenoveerde sociale huurwoningen ten zuiden van de Jasmijnstraat zijn opgeleverd. Daarnaast zijn er zeven bedrijfsruimten aan het Van der Pekplein vernieuwd. De rest van de buurt heeft een onderhouds- en verbeterbeurt gekregen. Tijdens de renovatie en onderhoudsbeurt is er nauw contact geweest tussen Ymere en de bewoners over de aanpak en de communicatie.

Van der Pek-buurt
Architect Jan Ernst van der Pek (1865-1919) was een idealist. Hij wilde eenvoudige Amsterdammers een behoorlijke woning geven met een of twee verdiepingen. Dat was revolutionair in Amsterdam. Tussen 1918 en 1926 zijn de woningen gebouwd in de voormalige polder de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. In het jaar dat Van der Pek overleed zijn de hoofdstraat en een plein naar hem vernoemd. Deze renovatie past perfect in zijn gedachtegoed.

De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2017 bestond uit Marinke Steenhuis, partner bij SteenhuisMeurs, bureau voor cultuurhistorie en gebiedsontwikkeling (voorzitter); Maarten Fritz, architect en directeur van architectenbureau Fritz; en Charlotte van Emstede, eigenaar van Onderzoeksstudio voor gebouwd erfgoed.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp