Flink doorpakken in het Rozenprieel

donderdag 18 januari 2018

HAARLEM – Woningcorporatie Ymere is sinds 2015 bezig met een grootse fysieke aanpak in het Haarlemse Rozenprieel. Onder andere de fundering van de woningen uit begin 20e eeuw wordt vervangen. De woningen zelf worden opgeknapt. Waar het niet anders kan wordt vervangende nieuwbouw toegepast. Ook in 2018 staat weer veel op stapel.

nieuw huisnummerbordje Rozenprieel

Eind 2017 zijn zes sociale huurwoningen in de Linschotenstraat opgeleverd. De bewoners hebben in december hun sleutels gekregen. Op de gevel prijken speciaal voor het Rozenprieel ontworpen huisnummerbordjes. De bordjes zijn ontworpen door de Haarlemse grafisch ontwerper Michael Kolf, die zelf jaren zijn studio Picadia in het Rozenprieel had: "De naam van het Rozenprieel verwijst naar het verleden van het gebied. In de 17e eeuw lagen hier landerijen met bloemenkwekerijen. Dit rijke verleden van de wijk is verwerkt in het ontwerp van de huisnummerbordjes. De functie van het huisnummer staat centraal en de roos
komt terug in de vorm van een subtiele illustratie met een vriendelijk gezicht, om zo bewoners en bezoekers een warm welkom te heten." De bordjes zijn een ware eyecatcher. Alle Ymere-woningen die een nieuwe fundering krijgen zullen straks herkend worden door deze speciale huisnummerbordjes.

Ook op staal opnieuw gefundeerd

In december zijn de voorbereidingen begonnen voor de renovatie van Linschotenstraat 10, 16-20 en 24-30. Maartje Brand, projectontwikkelaar bij Ymere: "De woningen staan op staal maar zijn toch flink verzakt. Omdat de ondergrond niet stabiel is vervangen we ook hier de fundering. Daarna worden de woningen volledig gerenoveerd. De huidige achtergevel wordt vervangen door een nieuwe achtergevel. De plattegronden worden veranderd zodat ze weer van deze tijd zijn. De werkzaamheden aan de woningen die direct grenzen aan particulier bezit voeren we in nauw overleg met de eigenaren uit."

Opgeleverde woningen Linschotenstraat

Sloop Palmstraat

Er wordt niet alleen gerenoveerd dit jaar. Begin deze week is de sloop begonnen van de Palmstraat 2 t/m 8. Nadat de woningen zijn gestript, wordt de gevel losgemaakt van de aangrenzende woningen. Maartje Brand: "Dit is echt precisiewerk. De sloop wordt daarom grotendeels handmatig uitgevoerd." Als de woningen gesloopt zijn wordt het binnenterrein achter de woningen leeggeruimd. Brand: "De grond wordt daarna afgegraven en er wordt nieuwe grond gestort. Dit doen we omdat de grond vervuild is." Als laatste worden ook de woningen in de Barendsestraat 17 t/m 21 gesloopt. Brand: "We hopen hier voor de zomervakantie mee klaar te zijn. We kunnen dan in het najaar met de nieuwbouw beginnen."

Communicatie is belangrijk

Woningcorporatie Ymere doet veel in het Rozenprieel. Communicatie over de werkzaamheden is belangrijk, zo beaamt ook Brand: "Wij proberen de bewoners van het Rozenprieel zo goed mogelijk op de hoogte te houden van onze werkzaamheden. Dit doen we door elke week een digitale nieuwsbrief te sturen. Daarnaast organiseren we informatiebijeenkomsten en inloopspreekuren en gaan we bij direct omwonenden op huisbezoek om hen te informeren en eventuele vragen te beantwoorden."

Wilt u op de hoogte blijven van de werkzaamheden van Ymere in het Rozenprieel? Meldt u aan voor de digitale nieuwsbrief via rozenprieel@ymere.nl


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp