Ymere: compacte appartementen wijk Hogewey in Weesp

woensdag 24 januari 2018

WEESP – Woningcorporatie Ymere gaat in de wijk Hogewey in Weesp géén nieuwe hoge flat terugbouwen op het braak liggende terrein van de inmiddels gesloopte Kostverlorenflat. “We willen er graag drie verschillende woonblokjes met compacte sociale huurappartementen bouwen”, zegt regiomanager Chris Pettersson van Ymere. “De massale flat van 9 verdiepingen hoog komt niet meer terug.”

De sloop en wat er gaat gebeuren op de plek van de Kostverlorenflat is al jaren een belangrijk thema in Weesp. “Dat leidt tot onzekerheid bij wijkbewoners en omwonenden in Hogewey. En dat is niet goed”, weet Pettersson. Zo is de Kostenverlorenflat gesloopt zonder dat er direct een plan klaar lag wat er voor in de plaats zou komen. Ook stellen direct omwonenden dat hen bij de sloop van de flat door de toenmalige wethouder laagbouw is beloofd.

“Hoe dat allemaal is gegaan, is voor mijn tijd”, verontschuldigt Pettersson zich. “Maar we leven in het nu. Ik ben positief ingesteld en ik kijk liever vooruit. En daarbij vinden we het belangrijk hoe we zoveel mogelijk mensen aan een betaalbaar en passend huurhuis kunnen helpen. Niet alleen in Weesp, maar in de hele Metropoolregio Amsterdam. Een ding is zeker, we gaan geen nieuwe Kostverlorenflat bouwen.”

Kans
Ymere heeft naar eigen zeggen niet alleen gekeken naar de mogelijkheden, maar ook naar de onmogelijkheden voor de plek waar ooit de flat stond. “We zijn de wijk ingegaan en hebben aan heel veel mensen gevraagd hoe ze graag willen wonen, in wat voor woning en waar ze zich thuis voelen”, zegt Pettersson. “Maar liefst 25 procent van onze huurders die nu in een eengezinswoning woont wil kleiner wonen. Omdat ze ouder worden. Of de kinderen al het huis uit zijn. Dan is het niet logisch dat je nieuwe huizen met een tuin gaat bouwen.”

Het aanbod passende huurwoningen is in Weesp volgens Ymere beperkt. “Niemand woont graag in een te groot huis. Of met kinderen in een te klein huis”, legt Pettersson uit. “De kans die we nu hebben door op de plek van de Kostverlorenflat compacte appartementen te bouwen voor 1 á 2 persoons huishoudens, ouderen en starters moeten we grijpen. We kunnen zo meerdere huurders blij maken met een woning die écht bij hun levensfase past. Er komen hierdoor ook eensgezinswoningen vrij waar we gezinnen dolgraag willen wonen.”

Pettersson rekent voor dat je zo niet één, maar twee of meer huurders blij kunt maken met een betaalbaar huis: “Niet te klein, niet te groot, precies goed.”

Ymere denkt daarom aan het bouwen van twee woonblokjes van in totaal 65 á 70 appartementen op de plek van de Kostenverlorenflat. Er komen circa 6 appartementen per etage met totale hoogte van maximaal zes verdiepingen. Pettersson: “Dat zijn qua hoogte twee eengezinswoningen met een puntdak die je op elkaar stapelt. Dat valt mee.”

Op de plek boven het winkelcentrum Hogeweij komen als het aan Ymere ligt circa 35 appartementen. Of dat koop of huurappartementen in de vrije sector voor midden en hogere inkomens worden, is nog niet bekend. De hoge bomen op het terrein worden zoveel mogelijk gespaard. Pettersson: “Het hele ontwerp is gericht op groen, licht en ruimte. Bomen die er nu staan gaan we passen we als het even kan in het ontwerp in. Omzagen is zonde.”

Positief kritisch
De reacties op het voorstel van Ymere waren wisselend. Volgens Pettersson zijn de huurdersvereniging en gemeente positief, een aantal direct omwonenden moet volgens hem nog aan het idee wennen. “Positief kritisch. De massale Kostverlorenflat is al in 2015 gesloopt, sindsdien ligt het terrein braak. Bewoners zijn gewend geraakt aan de vrijgekomen ruimte. Dat is ook heel begrijpelijk”, aldus Pettersson. “Maar met heel veel woningzoekenden naar een passende woning moeten we die kans die we nu krijgen met beide handen aangrijpen.”


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp