Ymere heeft begrip voor onvrede bewoners Braillelaan

donderdag 25 januari 2018

HAARLEM – Condensvorming, vocht, tocht, schimmel en hoge stookkosten. Bewoners van 216 sociale huurwoningen aan de Braillelaan, Erasmuslaan en Martin Luther Kinglaan in het Haarlemse Meerwijk willen dat woningcorporatie Ymere de klachten snel verhelpt. Een eerder geplande woningverbetering werd door de economische crisis uitgesteld. Ymere-regiomanager Gerrie Blok biedt excuses aan voor de vertraging. "We stellen het geduld van de bewoners op de proef."

kozijn

In 2005 is het onderhoud aan de huurwoningen minimaal geweest, omdat de portiekflats in 2008 grondig zouden worden opgeknapt. "Bij woningverbetering sloop je dat weer en dat is dan weggegooid geld. Dat is logisch", legt regiomanager Blok uit.

De wereldwijde economische crisis (2007-2013) gooide volgens Ymere de plannen flink in de war. Bezuinigingen, ontslagen, reorganisaties waren overal aan de orde van de dag. Ook Ymere kreeg naar eigen zeggen een flinke financiële tik te verwerken.

Economische crisis

"Niet alleen de economie, ook de geplande woningverbetering kwam knarsend tot stilstand. We moesten het uitstellen", aldus Blok. "De klachten van bewoners zijn duidelijk. Daar draaien we niet omheen. Tevreden wonen begint tenslotte altijd bij een goede basis: de staat van het onderhoud moet op orde zijn. Nu willen we, net als de bewoners, dolgraag aan de slag, maar wat we willen doen is kostbaar. We kijken dus goed hoe we de woningen zo efficiënt mogelijk kunnen opknappen. En tegelijkertijd de klachten kunnen verhelpen. Ook wij kunnen een euro maar een keer uitgeven."

Ymere wil onder andere het dak en kozijnen vervangen, isolatie en dubbelglas aanbrengen, asbest verwijderen en de cv-installatie vervangen. Ook wordt onderzocht of de woningen gelijk geschikt gemaakt kunnen worden voor een aardgasloze toekomst.

De woningcorporatie zegt veel begrip te hebben voor de onvrede van bewoners. "Die emotie begrijpen we heel goed", aldus Blok. "Door het uitstellen van de woningverbetering stellen we hun geduld op de proef. Daarvoor heeft Ymere eerder deze week aan alle bewoners excuses aangeboden."

Prioriteit

De woningcorporatie laat weten dat de woningverbetering van de negen woonblokken prioriteit heeft. "Laat duidelijk zijn dat we écht aan de slag willen om alle pijnpunten op te lossen", zegt Blok. "Werkzaamheden die daarvoor nodig zijn moeten doorgaan. Dat betekent dat we heel goed kijken naar de oorzaak van de hoge kosten en hoe we die kunnen verlagen. Dat bewoners hierdoor moeten wachten, betreuren we."

Uit onvrede hebben bewoners afgelopen week elkaar op sociale media opgeroepen uit protest de huur niet meer te betalen. Ymere is daarvan op de hoogte. "We hebben bewoners verteld dat een dergelijke vorm van protest niet de juiste weg is en kan leiden tot allerlei vervelende financiële problemen", legt Blok uit. "We hebben hen wel geadviseerd, als ze het niet eens zijn met de huurprijs, de zaak voor te leggen aan de onafhankelijke Huurcommissie."

Wanneer de werkzaamheden starten is nog niet precies duidelijk. Blok: "Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Het is een ingrijpende operatie. Wat ik wel kan zeggen is dat het hoog op de agenda staat." Hetzelfde geldt voor een besluit over een eventuele compensatie voor bewoners. "Dat hebben we ook eerder met bewoners besproken, daar denken we over na en nemen we mee in de besluitvorming."

complex Meerwijk


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp