Ymere: “Groot onderhoud woningen Meerwijk flinke klus”

vrijdag 2 februari 2018

HAARLEM - De gebreken aan huurwoningen aan de Braillelaan, Erasmuslaan en M.L. Kinglaan die nog vóór het groot onderhoud kunnen worden aangepakt gaat Ymere oplossen. Wat de woningcorporatie gaat doen verschilt per woning. Ymere gaat bewoners daar individueel over informeren.

Leden van de bewonerscommissie uitten gisteravond op het gemeentehuis van Haarlem hun zorgen tegenover leden van de gemeenteraad. Ze vinden dat Ymere hun klachten over vocht, tocht en schimmel niet serieus neemt en te weinig doet. Een eerder geplande woningverbetering werd door de economische crisis uitgesteld. De woningcorporatie erkende al eerder de vertraging en bood excuses aan voor het feit dat ‘het geduld van bewoners op de proef is gesteld.’Woningen aan de Braillelaan in Haarlem

De in totaal 216 woningen, verdeeld over negen woonblokken, zijn eind jaren zestig gebouwd. Sinds 2005 is het onderhoud minimaal geweest, omdat de portiekflats in 2008 zouden worden opgeknapt. "Bij onderhoud en woningverbetering sloop je dat weer en dat is dan weggegooid geld. Dat is logisch", zo liet regiomanager Blok eerder weten. Vervolgens gooide de wereldwijde economische crisis de plannen flink in de war.

Blok heeft begrip voor de zorgen en onvrede bij bewoners. “Ik sprak daar afgelopen week nog over met de voorzitter van de bewonerscommissie. Ze was boos. En teleurgesteld”, aldus Blok.

Groot project
Volgens de regiomanager Blok gaat het om ‘flinke klus’ omdat Ymere in één keer de klachten van bewoners verhelpen. “We willen bijvoorbeeld isoleren, kozijnen vervangen, dubbel glas plaatsen, de cv-installatie aanpakken en het dak. Efficiënt werken is daarbij vanuit financieel en praktisch oogpunt belangrijk. Dat moet je goed voorbereiden. Dat betekent helaas ook dat je niet van vandaag op morgen aan de slag kunt. We doen veel achter de schermen, dat is niet altijd zichtbaar”, aldus Blok. “Dat heb ik deze week in een persoonlijk gesprek aan een vertegenwoordiger van de bewonerscommissie ook uitgelegd. Dat is ook de reden waarom we nog geen exacte datum kunnen noemen. Ook al is dat de vurige wens van bewoners.”

Daarop vooruitlopend gaat Ymere aan de slag met de aanpak van klachten die niet worden meegenomen tijdens groot onderhoud en projectmatige woningverbetering. Blok: “Helaas kunnen we niet alle oplossen voor de start van groot onderhoud. Omdat het gewoon onmogelijk is of
onredelijk hoge kosten met zich meebrengt. Welke gebreken wél alvast kunnen worden hersteld wordt nu geïnventariseerd. Dat kan per woning verschillen.”

De Haarlemse wethouder Jur Botter (D66) beloofde bewoners een onderzoek in te stellen naar de relatie tussen staat van onderhoud van de woningen en vermeende gezondheidsklachten van bewoners. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de GGD. Ymere heeft daarin alle medewerking toegezegd en wacht de uitkomsten af. Blok: “En in de tussentijd gaan wij verder met het treffen van voorbereidingen.”


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp