Situatie gekraakte woningen Ymere escaleert

donderdag 5 april 2018

AMSTERDAM - Een groep uitgeprocedeerde migranten heeft in Amsterdam-Oost nog meer woningen van woningcorporatie Ymere gekraakt. Het gaat om de groep "We Are Here' die in Amsterdam al jarenlang van kraakpand naar kraakpand trekt. De afgelopen 24 uur is de situatie verder geëscaleerd: ook huurders en medewerkers van het bedrijf dat de woningen beheert zijn bedreigd en geïntimideerd.


"Daarmee is voor ons een rode lijn overschreden. De openbare orde en veiligheid is in gevaar. We hebben deze zorgen vanmiddag overgebracht aan het college van burgemeester en wethouders", zegt regiomanager Chris Pettersson van Ymere. Ymere doet zo snel mogelijk aangifte.


Nieuwbouw

De woningen aan onder andere de Rudolf Dieselstraat worden gesloopt om plaats te maken voor circa 300 nieuwe sociale huurwoningen. Aan dit soort betaalbare woonruimte is grote behoefte in Amsterdam.


Vooruitlopend op de sloop wilde Ymere de woningen tijdelijk verhuren aan studenten om leegstand te voorkomen. "Dat is standaardprocedure bij een dergelijk groot project. Huizen komen in fases leeg omdat je voor alle zittende huurders een ander huis moet zoeken. In de tussentijd worden ze tijdelijk verhuurd tot het moment van sloop", aldus Pettersson. "En kunnen wij verder met het voorbereiden van de nieuwbouw."


Burgemeester Van Aartsen schreef afgelopen maand in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad dat hij eigenaren van gekraakte panden zal vragen het kraken te gedogen en te wachten met een ontruimingsverzoek totdat er een nieuw college is gevormd in Amsterdam. Aanleiding voor de brief was een motie van GroenLinks en D66 om ontruimingen tijdelijk op te schorten.


Kraken is illegaal

Ymere stelt 'niet gelukkig te zijn met de kraakactie'. Kraken is illegaal en volgens de wet verboden, legt Pettersson uit. "Met het bedreigen en intimideren van medewerkers en huurders is een rode lijn overschreden. Bij gewone mensen is een raam ingegooid, er wordt 's nachts op de deuren gebonkt, buurtbewoners geïntimideerd", aldus Pettersson. "De collega's van de beheerder worden letterlijk door krakers weggeduwd en overlopen als ze de woning klaar willen maken voor de tijdelijke verhuur. Daardoor kunnen wij ons werk niet meer doen. En kraken is illegaal. We willen dat die wet wordt gerespecteerd en onze huurders zich weer veilig voelen in hun huis en buurt."

Ymere informeert buurtbewoners per brief over de ontstane situatie. "We adviseren huurders die bedreigd en geïntimideerd worden de politie te alarmeren. Bel 0900-8844 of bij spoed 112 en doe aangifte!"


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp