Krakers woningen Ymere moeten binnen 8 weken weg

zondag 8 april 2018

AMSTERDAM - De krakers van de woningen en een bedrijfsruimte in de Rudolf Dieselbuurt in Amsterdam moeten binnen 8 weken vertrekken. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag per brief aan alle krakers laten weten.

Afgelopen week werden op verschillende momenten door leden van de groep We Are Here en andere krakers in totaal 23 woningen en één bedrijfspand van Ymere onrechtmatig in bezit genomen. Ook waren er pogingen om verhuurde en bewoonde huizen te kraken. Daarnaast werden medewerkers van een door Ymere ingeschakeld verhuurbedrijf tijdens een sleuteloverdracht bedreigd. "Dat bij elkaar opgeteld leidde logischerwijs tot grote zorgen bij onze huurders. Ze moeten zich veilig voelen in hun eigen huis. Dat was niet langer het geval", zegt Ymere-regiomanager Chris Pettersson. Bij justitie is aangifte gedaan.

"We weten dat het Openbaar Ministerie zorgvuldig naar de zaak heeft gekeken. Maar we vinden het jammer dat er toch nog een geruime tijd overheen gaat voordat de krakers écht weg moeten", aldus Pettersson. "Daarmee doe je mensen die legaal in deze huizen willen wonen tekort. We hopen voor onze huurders dat het in de tussentijd rustig blijft in de buurt."

Zorgen over veiligheid huurders

Ymere heeft zorgen over de veiligheid van haar huurders afgelopen week gedeeld met de gemeente Amsterdam en het OM. "Er is intensief en goed contact over de ontstane situatie. In die gesprekken hebben we ook aangedrongen op een snelle beëindiging van de kraak en ontruiming van de woningen die we willen verhuren tot het moment van sloop", aldus Pettersson. De 124 duplexwoningen worden na de zomer gesloopt om plaats te maken voor circa 300 sociale huurappartementen.

De tientallen leden van de groep We Are Here zijn uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam van kraakpand naar kraakpand trekken. Voor hen is er een gemeentelijke bed, bad en brood voorziening. Overdag is er geen opvang. We Are Here wil die regeling graag aangepast zien.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen vroeg vorige maand aan eigenaren van gekraakte panden dat voorlopig te gedogen totdat Amsterdam een nieuw college heeft. Hij verzocht 'barmhartigheid te betrachten jegens deze kwetsbare groep'. Met de brief gaf hij uitvoer aan een motie van GroenLinks en D66.

"We kennen de inhoud van de brief. Kraken van onze woningen kunnen we niet toestaan. Kraken is sinds 2010 verboden", aldus Pettersson. "Hoewel we begrip hebben voor de situatie waarin deze groep verkeert hebben wij ook een verantwoordelijkheid naar onze huurders. Ze moeten zich veilig voelen in hun eigen huis en buurt. De problematiek rondom deze krakersgroep is niet iets wat Ymere kan oplossen. Daar moet de politiek een besluit over nemen."

De krakers hebben tot 16 april de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit van het OM. Op 4 juni moeten ze zijn vertrokken.

Updated: 08-04-2018  |  21.10 uur


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp