Ymere en ERA Contour passen circulaire bouw toe in het Rozenprieel

dinsdag 15 mei 2018

HAARLEM – Woningcorporatie Ymere is sinds 2015 bezig met een grootse fysieke aanpak in het Haarlemse Rozenprieel. Onder andere de fundering van de woningen uit begin 20e eeuw wordt vervangen. De woningen zelf worden opgeknapt. Waar het niet anders kan wordt vervangende nieuwbouw toegepast. Co-maker ERA Contour voert de werkzaamheden uit. En dit doet zij op een bijzondere manier.

Ymere en ERA Contour passen circulaire bouw toe in het Rozenprieel

ERA Contour heeft in opdracht van Ymere onderzocht welke materialen opnieuw te gebruiken zijn, zodat een circulaire bouwstroom van materialen ontstaat. De locatie en woningen in het Rozenprieel lenen zich bij uitstek voor het hergebruik van materialen. Uit de gesloopte woningen heeft ERA Contour houten balken gehaald die ze hergebruikt in de te renoveren woningen. De gesloopte woningen liggen op nog geen 50 meter afstand van de te renoveren woningen. Dit zorgt voor minder bouwverkeer. Een win-win situatie voor de omwonenden, de aannemer en Ymere!

FSC-keurmerk

Het hergebruikte materiaal heeft nog een extra bijzonder aspect. Ymere wil dat er alleen hout wordt toegepast met een FSC-keurmerk. Door dit te doen draagt Ymere bij aan het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Om de houten balken opnieuw te kunnen gebruiken heeft ERA Contour het certificaat FSC Recycled behaald. Dit betekent dat ERA Contour hout ook bij hergebruik kan verwerken onder het FSC-keurmerk.

Werkzaamheden verlopen goed

De werkzaamheden in het Rozenprieel verlopen goed. Projectontwikkelaar Maartje Brand: "Bij de woningen in de Linschotenstraat begint het eindresultaat steeds beter zichtbaar te worden. Van zeven beneden-bovenwoningen is de prefab achtergevel van de bovenverdieping geplaatst. ERA Contour is nu bezig met de uitbouw van de benedenverdieping en het plaatsen van de dak-balklaag. De balken die worden gebruikt komen uit de eerder gesloopte woningen in de Palmstraat. Een mooi voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen!"

Van de woningen in de Barendsestraat 17 – 21 is de afgelopen weken het asbest gesaneerd. Ook zijn de daken van de bergingen op het binnenterrein verwijderd. De komende weken worden de woningen gestript. Eind mei start dan het herstel van de fundering van de gedeelde bouwmuur van Barendsestraat 15 en 17. De andere woningen en de bergingen worden na de zomervakantie gesloopt. Eind 2018 zullen de eerste voorbereidingen voor de nieuwbouw op deze locatie starten.

Bekijk ook het filmpje dat ERA Contour heeft gemaakt over de circulaire aanpak in het Rozenprieel.

Wilt u op de hoogte blijven van de fysieke aanpak in het Rozenprieel? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief via rozenprieel@ymere.nl


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp