Buurtkinderen laten 184.000 regenwormen vrij tegen wateroverlast

woensdag 6 juni 2018

Wateroverlast bestrijden met regenwormenWEESP – Modderpoelen, een drassige bodem en vieze moddervlekken in je kleren na het buitenspelen zijn voorbij. Woningcorporatie Ymere zet vanaf vandaag ruim 184.000 regenwormen in die na een regenbui de wateroverlast in de binnentuinen in de Schildersbuurt in Weesp moeten oplossen. De dieren zorgen ervoor dat de grond weer luchtig wordt waardoor regenwater makkelijk wegzakt.

In de binnentuinen van de Ymere-flats aan de Jozef Israëls-, Frans Hals-, Vincent van Gogh- en Rembrandt van Rijnstraat in Weesp is al langere tijd sprake van wateroverlast. Regenwater blijft daar na een bui op het grasveld staan. De oorzaak is dat de klei-achtige tussenlaag in de bodem te dicht is om het water goed door te laten.

“Heb je een voetbalveldje en speeltuin voor de deur, kun je er niet spelen omdat de grond lang nat blijft. Of kom je helemaal onder de modder thuis omdat plassen vanwege een kleilaag lang blijven staan. Erg vervelend. Daar wilden we wat aan doen”, zegt regiomanager Kim Ronner van Ymere.

Het probleem speelt al langere tijd. Eerdere maatregelen zoals ophogen, kunstmatige drainage en omploegen hielpen niet. “Daarom laten we nu 184.000 regenwormen los. Ze woelen de grond om, maken het luchtig. Daardoor neemt de aarde makkelijker water op. Bovendien wortelen planten makkelijker.” In het najaar is duidelijk of de maatregel heeft gewerkt. “Natuurlijk gaan we daar vanuit. Bovendien, we hebben alle wormen persoonlijk geselecteerd en ze hebben beloofd heel hard te werken”, lacht Ronner.

Kinderen helpen mee

Ymere en de hoveniers kregen bij het uitzetten van de regenwormen hulp van buurtkinderen van de Jozefschool en Kors Breijer school uit Weesp. Dat leidde tot een hoop hilariteit. “Het kriebelt, het kriebelt”, riep Kaatje terwijl ze met een handvol wormen rondliep. Jongens uit haar klas wilden niet voor elkaar onder doen. “Wormen zijn helemaal niet eng. Je kunt er ook mee vissen. Ik zoek ze zelf altijd. Mijn opa zegt altijd dat vissen de dikste het lekkerste vinden.”

Ook wethouder duurzaamheid Maarten Miner van de gemeente Weesp hielp mee. "Weesp telt maar 20.000 inwoners en vandaag krijgen we er opeens 184.000 bij", grapte Miner. "Maar mooi om te zien hoe je op een natuurlijke manier wateroverlast kunt oplossen. En dat is goed nieuws, want door klimaatverandering valt er steeds meer regen in Nederland."

Joris Schenk van Hoveniersbedrijf Van der Tol heeft veel ervaring met deze natuurlijke manier van drainage. “De wormen die wij uitzetten zijn twee verschillende soorten. Regenwormen graven horizontale gangen in de grond, dauwwormen graven verticaal. Door deze combinatie maken de wormen gebruik van elkaars gangen en stroomt het water goed door”, weet Schenk.

Al na enkele weken wordt het resultaat zichtbaar en komt de oorspronkelijk kruimelige structuur van de bodem weer terug. Er ontstaat weer voldoende zuurstof in de bodem en de grond krijgt haar natuurlijke veerkracht terug.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp