Huurders Ymere: geld besparen en duurzaam bezig zijn met zonnepanelen

vrijdag 8 juni 2018


HOOFDDORP – Huurders van woningcorporatie Ymere besparen geld door de installatie van zonnepanelen op het dak van hun huurwoning. Ymere garandeert dat ze daarna een lagere energierekening hebben. “Je houdt aan het einde van de maand geld over én bent nog duurzaam bezig ook”, zegt Ymere-regiomanager Remco Pols. Wethouder duurzame economische ontwikkeling John Nederstigt van de gemeente Haarlemmermeer sloot vandaag zonnepanelen aan op het dak van de flats van Ymere aan de Bolkesteinstraat in Hoofddorp.

Woningcorporatie Ymere, actief in de hele metropoolregio Amsterdam, heeft ruim 70.000 huurwoningen, waarvan 12.730 in Haarlemmermeer. “Wat is er mooier met het oog op een duurzame toekomst dan op je eigen dak zelf energie opwekken. En we hebben nogal wat vierkante meters beschikbaar in Haarlemmermeer”, weet Remco Pols.

Ymere deed eerder ervaring op met zonnepanelen in Haarlemmermeer. In nauwe samenwerking met Tegenstroom en de gemeente Haarlemmermeer werden zonnepanelen op de daken van ruim 1.100 huurwoningen in de polder gelegd. “Daar hebben we zulke goede ervaringen mee opgedaan dat dat de basis heeft gelegd voor de volgende fase”, legt Pols uit. “En dat is de installatie van zonnepanelen op de rest van onze woningen in Haarlemmermeer natuurlijk, maar ook op onze woningen in Haarlem, Amsterdam en andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam.”

Wethouder duurzaamheid John Nederstigt ziet graag dat daken in Haarlemmermeer worden voorzien van zonnepanelen. “Het optimaal benutten van ruimte, duurzaam bezig zijn en geld besparen. Beter kan eigenlijk niet”, aldus Nederstigt. “En het feit dat een experiment in onze polder met zonnepanelen volwassen is geworden maakt mij gepast trots.”

Volgens Nederstigt worden er relatief gezien in Nederland nergens zoveel zonnepanelen neergelegd als in Haarlemmermeer, constateert hij op dak van een flat in het centrum van Hoofddorp. “Ik kijk geregeld op luchtfoto’s van Google Earth om te zien hoeveel extra panelen er weer zijn bijgekomen. Dat vind ik mooi om te zien. Er is in dat opzicht geen verschil in ambitie tussen een huurder en eigenaar van een woning voor de installatie van zonnepanelen. Dit soort regelingen maken het voor huurders ook mogelijk.”

Installatie van zonnepanelen is mogelijk op heel veel daken, afhankelijk van soort dak, hellingshoek en ligging ten opzicht van de zon. Tot nu toe werden bij Ymere alleen zonnepanelen op daken van eengezinswoningen gelegd, maar in de nieuwe fase worden ook flats onder handen genomen. Daar kunnen de zonnepanelen ook worden gebruikt voor het opwekken van het energieverbruik van bijvoorbeeld de verlichting in de gezamenlijke ruimten of de lift. Pols: “Daar profiteren huurders dan weer van door lagere servicekosten.”

De installatie en beheer van zonnepanelen wordt nu niet meer door Tegenstroom uitgevoerd, maar door andere betrouwbare dakpartners waar de woningcorporatie al jaren mee samenwerkt en die de daken van huurwoningen onderhouden. Deze partijen hebben zich verenigd in energiebedrijf Iederzon.

Alles geregeld
“Het principe is heel simpel. Ymere stelt het dak beschikbaar, Iederzon levert de zonnepanelen, verzorgt de installatie en het onderhoud. Onze huurders kunnen eenvoudig zonnepanelen aanvragen die ze voor een klein bedrag per maand huren van Iederzon. Zo hoef je geen spaargeld te investeren en alles wordt voor je geregeld. Je kunt als huurder van Ymere de zonnepanelen bestellen op onze website Y-store”, legt Pols uit.

Ymere garandeert dat de zonnepanelen huurders geen geld kosten. Pols: “Sterker nog, ze besparen iedere maand op de energielasten. Dat garanderen we zwart op wit! Omdat de zonnepanelen bij de woning huren, zitten huurders nergens aan vast bij een eventuele verhuizing. En bij de installatie wordt meteen gekeken hoe huurders nog meer energie kunnen besparen.”


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp