Ymere: kritiek op nieuwbouw Vijfhuizen 'oprecht jammer'

dinsdag 12 juni 2018

Impressie nieuwbouw sociale huurappartementen aan de Groeneweg en Woudweg in Vijfhuizen

VIJFHUIZEN – Woningcorporatie Ymere vindt de kritiek op de nieuwbouwplannen in Vijfhuizen 'oprecht jammer'. Dat zegt regiomanager Remco Pols naar aanleiding van een protest van omwonenden van de Groeneweg – Woudweg. Ymere wil op deze plek 20 oude seniorenwoningen slopen en vervangen door nieuwbouw van 35 betaalbare sociale huur appartementen voor één tot twee persoons huishoudens.

Omwonenden, gesteund door de ondernemers- en dorpsvereniging, hebben vanavond geprotesteerd tegen de nieuwbouwplannen. Dat deden ze met twee bouwsteigers waartussen zwart landbouwplastic was opgehangen. Zo wilden ze de buurt laten zien hoe 'hoog' de nieuwe appartementen worden. Pols: "De appartementen worden circa 6 meter hoog, met een dakgoot die begint op ongeveer drie meter hoogte. Ter vergelijking: een gemiddelde standaard eengezinswoning met een schuin dak en zolder is circa 9 meter hoog." Volgens Ymere is de laagste woning in de directe omgeving zelfs hoger dan de geplande nieuwbouw.

Grote vraag
Ymere ziet de behoefte aan compacte appartementen toenemen. "De samenstelling van de Nederlandse bevolking verandert. Het aantal 1 en 2 persoons huishoudens groeit, mensen worden ouder, wonen langer zelfstandig. Ook in Vijfhuizen", weet Pols. Het protest van een aantal omwonenden vindt Pols dan ook 'oprecht jammer'. "Er wordt door een klein aantal tegenstanders ten onrechte gesuggereerd dat we een betonnen kazerne gaan bouwen. Natuurlijk niet! Die zorgen nemen we graag weg. Wat we wel willen zijn 15 extra betaalbare huurappartementen bouwen waar grote vraag naar is in Vijfhuizen", legt regiomanager Pols uit.

Ymere krijgt veel signalen uit het dorp dat oudere inwoners straks gráág willen verhuizen naar een compacter appartement. "Ze zijn gehecht aan hun dorp, vinden dat ze te groot wonen, maar kunnen nu nergens anders heen. Ja, verhuizen naar elders buiten Vijfhuizen. We begrijpen heel goed dat als je verknocht bent aan je dorp je er ook graag wilt blijven wonen als je ouder wordt. Daar helpen we graag bij. En dat kan nu."

Voorrang voor ouderen uit Vijfhuizen
Volgens Ymere zijn er meer mensen geholpen met de nieuwbouw van compacte appartementen voor kleinere huishoudens. "Zo komen er in Vijfhuizen weer grotere woningen vrij voor gezinnen. Daarom vind ik het ook zo jammer dat voortdurend de suggestie wordt gewekt dat Ymere 'zomaar iets doet'. We luisteren goed naar de buurt en bouwen 15 extra appartementen in een mooi ontwerp wat prima past in het dorp. De wens om woningen te reserveren voor oudere inwoners uit Vijfhuizen wordt daarbij ook vervuld."


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp