Bewoners starten actie tegen renovatieplannen Bavodorp

donderdag 5 juli 2018

HAARLEM – Een aantal bewoners van Bavodorp in de Slachthuisbuurt in Haarlem is het niet eens met de renovatieplannen van woningcorporatie Ymere in de buurt. Ze uiten hun ongenoegen door sinds afgelopen weekeinde protestposters achter de ramen te hangen. Zowel Ymere als de bewonerscommissie verbazen zich over het protest van deze tot nu toe anonieme actiegroep. "Het komt voor ons en de bewonerscommissie als een verrassing", aldus Ymere-regiomanager Gerrie Blok.

Protestposters achter de ramen in Bavodorp

Sinds eind 2017 is Ymere bezig met het renoveren van huizen in de wijk. Bewoners moeten daarvoor tijdelijk verhuizen, maar hebben een terug-keer-garantie in hun vertrouwde buurt. Een deel van de opgeknapte woningen wordt verkocht. "Voordat we aan de slag gaan is er uitgebreid overleg met de bewonerscommissie en worden afspraken vastgelegd in een duidelijk sociaal project plan", legt Gerrie Blok uit.

De woningen aan de Zomervaart, van Keulenstraat, Bisschop Ottostraat en Graaf van Wiedstraat hebben al een sociaal plan. De renovatie is hier in volle gang; de eerste woningen worden deze maand opgeleverd.

Gerenoveerde woningen in Bavodorp

De komende jaren zijn de woningen aan de Kruistochtstraat, Graaf Willemstraat, Damiatestraat en Emostraat aan de beurt. In juni is het sociaal plan door Ymere en de bewonerscommissie aan de bewoners gepresenteerd. Ook konden de bewoners van deze woningen op 27 juni enkele al gerenoveerde woningen bekijken.

"De afspraken zijn na lang en zorgvuldig overleg tot stand gekomen. Er staat bijvoorbeeld in dat alle bewoners in een gerenoveerde woning in Bavodorp kunnen terugkeren", vertelt Blok. "De huur is na de renovatie hoger. Dat komt omdat de woningen comfortabeler en energiezuiniger zijn. Ook kunnen 'terugkeerders' kiezen voor een woning zonder óf met uitbouw en hebben ze keuze uit verschillende woningindelingen. Al met al een mooi plan waar veel bewoners positief op reageerden."

Verrassing

Regiomanager Gerrie Blok is daarom ook verrast door de actie. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat Ymere een aantal woningen verkoopt. "Maar ondanks de verkoop kunnen alle bewoners gewoon terugkeren in een gerenoveerde sociale huurwoning in Bavodorp. Ik vind het jammer dat we niet weten wie de actie heeft opgezet. Ymere en de bewonerscommissie gaan graag in gesprek. We zijn open, transparant en leggen graag uit wat we doen."


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp