Kunstwerk ‘Noch einmal’ krijgt definitieve plek in Oostpoort

donderdag 2 augustus 2018

In het talud langs het spoor aan de Polderweg in Oostpoort heeft het kunstwerk ‘Noch einmal’ van Henk Visch een definitieve plek gevonden. Het bronzen been van 6 meter hoog is gemaakt in opdracht van Ymere en op 1 augustus overgedragen aan stadsdeel Oost.

Het BeenNoch einmal

Het kunstwerk met de titel Noch einmal is ontworpen door Henk Visch. De kunstenaar maakte meer benen, elke keer als er één een plek heeft gevonden, maakt hij een nieuwe. Henk Visch: “Eigenlijk gaat al mijn werk over staan. Dat zou je best een soort thema kunnen noemen. Alle beelden staan op een voet of steunen ergens op. Dit been in Oostpoort is het grootste exemplaar in de hele reeks van benen die ik heb gemaakt. Wie goed naar het been kijkt kan in het beeld het hoofd van de Egyptische koningin Nefertiti zien. Zij is voor mij de inspiratie geweest voor dit kunstwerk.”

Been2Op zijn plaats in Amsterdam

Het kunstwerk stond eerder met één been buiten de stad, namelijk in Duitsland en Amersfoort. En dat symboliseert het letterlijk. Regiomanager Chris Pettersson van Ymere: “Het staan, het aarden in je woonomgeving, maar ook kunnen bewegen en verdere stappen zetten. Henk Visch heeft een schitterende manier gevonden om dat grotesk en toch fijn en lief, misschien wel aaibaar, te symboliseren. Na een omzwerving in Duitsland en Amersfoort, is het nu aangekomen in Amsterdam, waar elk been uiteindelijk natuurlijk het beste staat. Ymere draagt het kunstwerk nu over aan Stadsdeel Oost, dat hiermee nog mooier wordt dan het al is.”

Stadsdeelwethouder Ivar Manuel bedankte Ymere voor het kunstwerk. “Het been is een mooie aanvulling op de kunstcollectie in de openbare ruimte in stadsdeel Oost. We zijn er daarom heel blij mee. Het staat op een prima plek aan de Polderweg en past goed bij de nieuwbouw van de Oostpoort.”

Sinds 2016 geeft Ymere alleen nog opdrachten voor kunst aan en op haar woongebouwen. ‘Noch einmal’ is het laatste kunstwerk in de openbare ruimte dat Ymere heeft gerealiseerd.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp