Ymere: meer kansen betaalbare huurwoning voor jongeren Almere

dinsdag 7 augustus 2018

ALMERE - Voor jongeren in Almere wordt het een stuk makkelijker om een betaalbare sociale huurwoning te vinden. Woningcorporatie Ymere biedt vanaf nu tijdelijke huurcontracten aan voor maximaal vijf jaar. Op deze manier vinden jonge starters tot 23 jaar sneller een woning.

Tijdelijke jongerencontracten

Ymere heeft in de Metropoolregio Amsterdam nu bijna 1.250 woningen die bestemd zijn voor jongeren. Deze jongerenwoningen komen vrij zodra de zittende huurder zijn huurcontract opzegt. “We zien alleen dat als die jongeren er eenmaal wonen, ze niet snel meer verhuizen”, schetst regiomanager Kim Ronner. “Iedereen wordt vanzelf ouder. Ook starters. Voor je het weet wonen er ouderen in starterswoningen.”
Uit cijfers van Ymere blijkt dat in Almere meer dan helft van de gelabelde jongerenwoningen nu bewoond wordt door huurders die al jaren geen jongere meer zijn.

Woningcorporatie Ymere wil daar nu iets aan doen door huurcontracten voor maximaal vijf jaar aan te bieden. De huurcontracten zijn geldig tot vijf jaar na de dag waarop de handtekeningen zijn gezet. “Vijf jaar is lang. In die periode gebeurt veel. Klaar met een opleiding, je vindt een eerste baan, je maakt carrière, een hoger inkomen of krijgt een relatie. Dat is allemaal van invloed op hoe je wilt wonen”, legt Ronner uit. “Na vijf jaar ben je meestal ook wel toe aan een ander, groter huis dat beter past bij je veranderde levensfase. Dan komt de starterswoning vrij voor de volgende generatie huurders.’’ In 2017 reageerden in Almere circa 958 starters op een jongerenwoning. Gemiddeld waren er 21 reacties per woning. Door huurcontracten aan te bieden voor vijf jaar bestrijdt je op lange termijn het scheefwonen in jongerenwoningen. In Almere biedt de woningcorporatie bij mutatie circa 270 jongerenwoningen met een tijdelijke huurcontract aan exclusief voor jonge starters tot 23 jaar.

Inschrijfduur opbouwen

Maar waar moeten ze na vijf jaar naar toe? “Dat is het mooie. In de vijf jaar dat je in een starterswoning woont, blijf je inschrijfduur opbouwen voor een sociale huurwoning. Dat vergroot je kansen aanzienlijk. Hoe meer inschrijfduur, hoe groter de kans op een andere huurwoning. Normaal gaat bij het tekenen van het huurcontract de teller op nul. Nu niet!’, aldus Ronner.

Een voordeel is volgens Ymere dat jongeren eerder aan een woning kunnen worden geholpen, terwijl ze voorheen alleen maar konden wachten. Ronner: “En we zien dat verhuizingen zorgen voor bewegingen op de woningmarkt. En dat is goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een ander betaalbaar huurhuis.”

De nieuwe regeling voor jongeren komt voort uit de Wet Doorstroming. Ymere heeft de invoering van de vijfjarencontracten afgestemd met de huurdersvereniging Almere (HVA) en de gemeente. In Amsterdam en Haarlemmermeer waar nu al de regeling wordt toegepast, zijn nu al ruim 300 jongerencontracten afgesloten.

Inschrijven op een dergelijke woning gaat via Woningnet. De jongerenwoningen zijn zelfstandige 1- en 2 kamerwoningen met een gemiddelde grootte van 45m2. De maximale huur bedraagt circa € 417,-


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp