Onderhoud Braillelaan eo: veel aandacht voor verhogen wooncomfort

donderdag 23 augustus 2018

De badkamer wordt ook aangepakt als dat nodig isHAARLEM – Woningcorporatie Ymere begint in september met groot onderhoud en verbeteren van 216 appartementen aan de Braillelaan, Martin Luther Kinglaan en Erasmuslaan in Haarlem. Naast het noodzakelijk onderhoud, worden de woningen geïsoleerd, de ventilatie verbeterd en is er veel aandacht voor het verhogen van het wooncomfort. Een ruime meerderheid van de bewoners is akkoord met de maatregelen.

De in totaal 216 woningen in de Haarlemse wijk Schalkwijk, verdeeld over negen woonblokken, zijn eind jaren zestig gebouwd. Met het oog op gepland groot onderhoud is het reguliere onderhoud de afgelopen jaren minimaal geweest. De uitvoering van dat plan liep echter flinke vertraging op.

“Dat bewoners teleurgesteld waren over de staat van hun woning is begrijpelijk. Daarvoor hebben we ook onze excuses aangeboden. En hen beloofd de woningen snel te verbeteren. Dat doen we nu ook”, zegt regiomanager Gerrie Blok van Ymere

De afgelopen maanden is samen met de bewoners hard gewerkt aan de voorbereidingen van het groot onderhoud. Na intensief en goed overleg met de bewonerscommissie is ruim zeventig procent van de huurders akkoord met het onderhoud en de verbeteringen die Ymere gaat uitvoeren.

Meer wooncomfort

“We vervangen de kozijnen, dakbedekking en het verwarmings- en warmwatersysteem. De portiekwoningen worden goed geïsoleerd en we zorgen dat de ventilatiemogelijkheden worden verbeterd”, vertelt Blok. Daarnaast wordt, indien nodig, de badkamer, keuken of het toilet vervangen. Een klein balkonnetje wordt bij keuken getrokken. “Dat was een wens van veel bewoners. We maken er een bergruimte van."

Om een beeld te krijgen van hoe de huizen er na de opknapbeurt uitzien heeft Ymere twee proefwoningen in de buurt gerealiseerd. Regiomanager Blok: “Bewoners zien dan met eigen ogen wat we gaan doen en hoe hun eigen huis er na de verbouwing uitziet. Dat zegt meer dan duizend woorden.” Volgens Blok zijn de huurders die de modelwoningen hebben bezocht enthousiast over hoe het gaat worden.

Bij het onderhoud van de 216 huizen ligt de nadruk op het verbeteren van het wooncomfort van de bewoners. “Daarbij letten we ook op details. We hebben bijvoorbeeld de nieuwe kozijnen zo ontworpen dat je de ramen zo open kunt doen dat je al het glas zelf kunt Nieuwe kozijnen, radiatoren, dubbel glas en meer ventilatiemogelijkhedenwassen. Dat is wel zo prettig”, legt Blok uit. De mechanische ventilatie van de woning wordt automatisch geregeld. “Ook dat bevordert het leefklimaat.”

De brand- en inbraakveiligheid verbetert Ymere door in alle woningen nieuwe voordeuren en rookmelders te plaatsen. De entrees van de portieken worden naar buiten uitgebouwd en de gebouwen zullen, door de nieuwe dakranden en de nieuwe kozijnen, een veel fraaier uiterlijk krijgen.

Klaar voor de toekomst

Daarnaast wordt de verwarming aangesloten op nieuwe hoog rendement collectieve verwarmingsketels. Dit kan later omgezet worden naar wijkverwarming. In samenwerking met de gemeente Haarlem is deze wijk aangewezen als proefgebied voor deze nieuwe manier van verwarmen. Blok: “Bij de verhuizing van de huidige huurder wordt de gasaansluiting in de woning verwijderd en gaat de nieuwe huurder elektrisch koken. Bij zittende huurders wordt deze overstap gestimuleerd.”

De werkzaamheden in de woning duren maximaal zes weken en 3 maanden per gebouw. De bouwkosten voor Ymere per woning bedragen circa 90.000 euro.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp