Ymere gaat verder met haar nieuwbouwplannen in Vijfhuizen

vrijdag 21 september 2018

Met de nieuwbouw van 35 compacte sociale huurappartementen in Vijfhuizen wil Ymere voldoen aan de grote vraag naar dit type woning in het dorp.VIJFHUIZEN – Ymere neemt het alternatieve ontwerp voor de nieuwbouw van sociale huurwoningen aan de Groeneweg-Woudweg in Vijfhuizen niet over. Dat heeft Ymere-regiomanager Remco Pols vandaag aan een afvaardiging van de omwonenden en een vertegenwoordiger van de Dorpsraad laten weten.

“We begrijpen dat dit een teleurstelling is. De afgelopen periode hebben we gebruikt om het alternatieve ontwerp uitgebreid te bestuderen. We hebben de architect om een toelichting gevraagd, en we hebben het aan de gemeente voorgelegd. We komen helaas tot de conclusie dat het geen verbetering is ten opzichte van het huidige plan. Voor zowel de toekomstige huurders als de omwonenden”, legt regiomanager Pols uit.

Volgens Ymere is in het alternatieve plan de kamerindeling van de woningen niet optimaal. Ook de afstand van de nieuwbouw tot de huizen van direct omwonenden is veel kleiner dan in het oorspronkelijke ontwerp. Pols: “Dat leidt voor hen tot minder privacy.” Het alternatief is ook nog eens duurder dan het plan van Ymere.

Ook goede ideeën
In het alternatieve ontwerp bevat het gebied rondom de nieuwbouw wel betere onderdelen dan in het plan van Ymere. “We willen daarom graag samen met omwonenden en de gemeente nog eens goed kijken naar de inrichting van het openbaar gebied. Daar liggen nog kansen”, aldus Pols.

De woningcorporatie wil aan de Groeneweg-Woudweg 20 oude seniorenwoningen afbreken en vervangen door nieuwbouw van 35 betaalbare sociale huur appartementen voor 1- en 2-persoons huishoudens. Aan dit type woning is grote behoefte in Vijfhuizen. Meer dan 100 inwoners uit Vijfhuizen hebben Ymere al benaderd en de wens uitgesproken er graag te willen wonen. Het ontwerp van Ymere stuitte echter op bezwaren uit de buurt: ze vinden het niet mooi en te groot.

Toch blijft de woningcorporatie graag in gesprek met de omwonenden. Pols: “In het alternatieve plan is sprake van een andere manier van parkeren, zodat er rondom de nieuwbouw nog meer groen kan worden aangebracht. Dit was een veelgehoorde wens van de omwonenden, waarin we hen graag tegemoetkomen.”

Ymere streeft naar een breed gedragen plan. Pols: “Daarin zijn we ook realistisch. Het was een constructief gesprek, van beide kanten, maar het is voor ons onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken.”

Ymere start binnenkort met het afbreken van de 20 seniorenwoningen langs de Groeneweg-Woudweg om daar vervolgens 35 duurzame, sociale huurappartementen te realiseren. Pols: “Zo komen we tegemoet aan de groeiende vraag naar woningen geschikt voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Veel inwoners van Vijfhuizen willen graag kleiner wonen in hun eigen vertrouwde dorp, maar hebben nu niet de kans te verhuizen door het krappe aanbod. Daarom willen wij 15 extra en betaalbare appartementen bouwen, om zo in deze vraag te voorzien.”


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp