Woningcorporatie Ymere levert 69 sociale huurwoningen op in Houthaven

woensdag 26 september 2018

AMSTERDAM – In de Houthaven, op de plek waar vroeger boomstammen dreven uit Scandinavië voor de Amsterdamse houtindustrie, heeft woningcorporatie Ymere 69 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. De huizen zijn vandaag feestelijk opgeleverd. Vanaf volgende week arriveren de eerste bewoners.

De nieuwste sociale huurwoningen in Amsterdam staan op een zeer gewilde plek vanwege de ligging: tegenover de levendige Spaarndammerbuurt, de nabijheid van de binnenstad en de openheid van het IJ.

Het complex De Spreeuwen bestaat uit 69 sociale huurwoningen (gemiddeld tussen de 31m2 en 62m2 groot, 2 of 3 kamers).

Karin Laglas, voorzitter van de directieraad van Ymere, verrichtte samen met wethouder Laurens Ivens, wethouder wonen van Amsterdam, en Ronald Dielwart, directeur DURA Vermeer, de openingshandeling. Ook onthulden ze twee kunstwerken die herinneren aan het verleden van de Houthaven waar nu wordt gewoond: een tableau boven de ingang van het complex en een vrolijk en kleurig ‘appelmannetje’ op het dak.

Nieuwe wijk

Hijskranen torenen boven de daken uit, betonmixers rijden af en aan. “Kijk eens om je heen. Er wordt hier nog steeds druk gebouwd. De ligging van de Houthaven maakt het een populaire plek om te wonen”, legt Laglas uit.

Dat heeft ook gevolgen voor de huizenprijzen. Die zijn er fors. “Daardoor bestaat de kans dat mensen met een bescheiden inkomen worden uitgesloten. Dat vinden we onwenselijk”, aldus Laglas. “Door op deze plek in Amsterdam nieuwe sociale huurwoningen te bouwen bieden we ook huishoudens met een bescheiden inkomen de mogelijkheid om op deze mooie plek te wonen en dragen we bij aan een gemengde stad.”

Wethouder Laurens Ivens is onder de indruk. “Wow, het ziet er écht prachtig uit. Wie wil er nu niet op deze plek wonen? Gebouwd in de stijl die zo kenmerkend is voor de stad Amsterdam, schuine daken, pakhuisachtige woningen”, aldus Ivens in een reactie vlak na de openingshandeling. “Complimenten voor iedereen die hier aan heeft meegebouwd. Een waardevolle aanvulling voor de stad.”

De nieuwe woningen van Ymere liggen op loopafstand tegenover de Spaarndammerbuurt. Ymere heeft eerder de huurwoningen op het nabijgelegen Zaandammerplein vernieuwd. De drukke straat oversteken is, dankzij de verkeerstunnel, niet nodig. Tussen de Spaarndammerbuurt en de Houthaven, bovenop de tunnel, komt een groen park om te wandelen, te ontspannen, te picknicken en te genieten.

Appelmannetje

De naam van het nieuwbouwproject "De Spreeuwen" is geïnspireerd op de jongens die in de 18e en 19e eeuw vanuit de omliggende volksbuurten 'kwamen aanvliegen' voor het lossen van schepen die aan de kade lagen bij de Amsterdamse pakhuizen. Het ontwerp van de woningen is ook deels geïnspireerd door deze historische en karakteristieke panden.

Ter herinnering aan deze mooie geschiedenis hangt er boven de centrale ingang een mooi reliëf, op het dak zit een kleurig ‘appelmannetje’ die vanuit de Spaarndammerbuurt goed te zien is. Hij zit uitdagend met zijn beentjes over de dakrand. Het zijn ontwerpen van kunstenaar Piet Parra, mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het complex is ontworpen door architect Svetla Stefanova. Aannemer Dura Vermeer startte begin 2017 met de bouwwerkzaamheden.

De woningen in De Spreeuwen worden via Woningnet passend toegewezen op basis van inkomen en samenstelling van het huishouden.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp