Bewoners Delftlaan-Zuid in Haarlem vieren afronding renovatie sociale huurwoningen met buurtfeest

maandag 15 oktober 2018

HAARLEM – De renovatie van 120 woningen is na bijna twee jaar afgerond. Een bijzonder moment dat de bewoners en woningcorporatie Ymere afgelopen zaterdag samen vierden. En niet voor niets. Het project Delftlaan-Zuid kende een lange en veelbewogen geschiedenis.

De woningen liggen in Delftwijk. Deze wijk in Haarlem-Noord heeft sinds 2005 een ware transformatie ondergaan. Verouderde complexen werden gesloopt en er kwam nieuwbouw voor in de plaats. De openbare ruimte werd aangepakt en er kwam een nieuw winkelcentrum. Ook op de Delftlaan zou in eerste instantie sloop-nieuwbouw plaatsvinden. De crisis gooide echter roet in het eten.

Regiomanager Gerrie Blok: “De investeringscapaciteit van Ymere daalde. Als we sloop-nieuwbouw zouden toepassen zou de betaalbaarheid van de woningen onder druk komen te staan. We hebben daarom opnieuw de mogelijkheden onderzocht. In 2015 is de knoop doorgehakt en gekozen om de bestaande woningen niet te slopen maar te renoveren.”

Meedenken

Er werden nieuwe plannen voor Delftlaan-Zuid uitgewerkt. Bij de planvorming werden de bewoners betrokken. Ze mochten bijvoorbeeld meedenken over de plattegrond van de woningen. Eind 2016 is co-maker ERA Contour begonnen met de renovatie. Een ingrijpende gebeurtenis voor de bewoners. Zij moesten (tijdelijk) verhuizen naar een andere woning. Helaas verliepen de werkzaamheden niet altijd goed en kwamen de bewoners en Ymere voor onaangename verrassingen te staan. “Er waren meerdere hobbels op de weg tijdens dit project”, erkent Blok. “Zo werden enkele woningen opgeleverd terwijl het stucwerk nog niet goed was afgewerkt en moesten extra werkzaamheden worden uitgevoerd voor de brandveiligheid”.

De tegenslagen zorgden niet alleen voor vertraging maar ook voor boosheid en frustratie bij de bewoners. “Heel begrijpelijk”, aldus Blok. “Een renovatie alleen is al ingrijpend genoeg, laat staan als er ook nog meerdere zaken misgaan. Daar zijn we ons zeker van bewust. We hebben hierover in de afgelopen maanden veel contact gehad met de bewonerscommissie en zijn enorm dankbaar voor de verbindende rol die zij heeft gespeeld tijdens dit project.”

Blik vooruit

De laatste werkzaamheden worden nu afgerond en zowel de bewoners als Ymere zijn blij dat de blik nu echt vooruit kan. André de Vos, voorzitter bewonerscommissie: “De renovatie was een leerzaam project, en heeft veel gevraagd van de bewoners en de bewonerscommissie. Nu de klus geklaard is hoop ik dat alle bewoners met veel plezier in hun opgeknapte woning wonen. Ik ben ook van mening dat de terugkeerders er gelukkig uiteindelijk beter op zijn geworden. Dat hebben we zeker verdiend!”


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp