Regenwormen verhelpen wateroverlast in Weesp

dinsdag 30 oktober 2018

WEESP – De plassen en modderpoelen in de binnentuinen van de Ymere-flats in de Schildersbuurt in Weesp zijn verdwenen. Met dank aan de 184.000 regenwormen die afgelopen zomer zijn ingezet. Ymere-regiomanager Kim Ronner lachend: "Met succes! Ze hebben hun taak heel serieus genomen."

In de binnentuinen van de Ymere-flats aan de Jozef Israëls-, Frans Hals-, Vincent van Gogh- en Rembrandt van Rijnstraat in Weesp was langere tijd sprake van wateroverlast. Regenwater bleef daar na een bui op het grasveld staan. Oorzaak: de klei-achtige tussenlaag in de bodem was te dicht om het water goed door te laten.

Water is weg

Vlak voor de zomer hebben buurtkinderen samen met hoveniers 184.000 regenwormen verspreid over de tuinen. De wormen groeven zichzelf direct in. Door het graven van gangen maken ze de onderliggende kleilaag luchtiger, waardoor regenwater beter wegtrekt. Geen grote modderpoelen meer, zoals voorheen. Ronner: "Een simpele en tegelijk duurzame manier om wateroverlast tegen te gaan."

Terugkijken: Buurtkinderen verspreiden de regenwormen

Hittegolf

De wormen hebben de bloedhete zomer goed overleefd. "We waren even bang dat de hete zomer de nodige slachtoffers had gemaakt, maar dat valt gelukkig mee. De wormen hebben zich tot drie meter diepte ingegraven en daarmee de hitte overleefd. Daar is het permanent vochtig en koel", zegt Ronner. Eens in de zoveel tijd komen de beestjes naar boven. " Er ontstaan dan van die kleine hoopjes aarde. En her en der een vogel die hoopt op een smakelijke snack."

Het resultaat van het uitzetten van 184.000 regenwormen is volgen Ymere ‘boven verwachting’. De methode had de woningcorporatie, in tegenstelling tot regulaire maatregelen om de grond te draineren, niet eerder gebruikt.

De komende maanden worden een aantal planten in de binnentuin die de hitte niet hebben overleefd vervangen.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp