Eerste woningen funderingsherstel in Weesp klaar

vrijdag 2 november 2018

WEESP – Het ziet er ingrijpend uit. De vloeren op de begane grond van woningen in de Talmastraat zijn weg, je kijkt zo de diepte van de kruipruimte in. Vaklui zijn bezig met het herstellen en vervangen van de aangetaste houten funderingen van de circa 100 jaar oude woningen in de Talmastraat in Weesp. De operatie duurt ruim drie maanden per huizenblok. De eerste vier woningen worden volgende week opgeleverd. Met een zo goed als nieuwe fundering. We namen tijdens de klus een kijkje.

Het was voor de meeste bewoners flink schrikken toen ze van woningcorporatie Ymere in 2013 te horen kregen dat de fundering van hun huis moest worden vervangen. De houten palen en betonnen funderingsbalken onder de historische arbeiderswoningen waren door ouderdom en aantasting zo verzwakt dat de huizen dreigden te verzakken. Om erger te voorkomen moest de fundering worden hersteld.

De woningen in de Talmastraat zijn voor een deel eigendom van Ymere. In het andere deel wonen particuliere eigenaren. “De beste en meest efficiënte manier is om alle woningen tegelijkertijd aan te pakken. Funderingsherstel is niet goedkoop”, weet projectleider Frank Moerman van Ymere. Het gaat in totaal om 26 woningen: 20 zijn eigendom van Ymere, 6 zijn particulier bezit. Uitgangspunt is dat de eigenaar van de woning de kosten voor herstel betaalt.


De hele operatie liep enige vertraging op omdat de ingeschakelde aannemer zich kort voor het begin van de werkzaamheden terugtrok. Moerman: “Dat was zowel voor ons als de bewoners een flinke tegenvaller. Het lukte gelukkig om een andere aannemer te vinden die de klus snel kon klaren. De vertraging bleef daarom beperkt. Een opluchting voor ons én de bewoners. Want eerlijk is eerlijk: je hebt je er toch op ingesteld.”

Het werkt verloopt voorspoedig en gaat per woningblok. “De bewoners wonen tijdelijk ergens anders. Hun spullen staan heel praktisch opgeslagen op de bovenste verdieping. De werkzaamheden duren circa vier maanden per blok.” Volgend jaar rond deze tijd wordt de laatste herstelde woning opgeleverd. Moerman: “Dan staat er een huis met een fundering die lang meegaat.”

Landelijk probleem
Het probleem van een aangepast fundering beperkt zich niet alleen tot Weesp. De houten palen die tot circa 1970 werden gebruikt voor het funderen van woningen hebben afhankelijk van de situatie niet het eeuwige leven, zo blijkt nu. Ze kunnen worden aangetast door schimmels als de grondwaterstand wordt verlaagd en de palen droog komen te staan. Maar ook bacteriën in het grondwater kunnen de draagkracht van vooral grenen heipalen letterlijk opvreten.

Naar schatting kunnen 400.000 Nederlandse woningen te maken krijgen met het probleem, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ymere is naar eigen zeggen zelf ‘helaas ervaringsdeskundige’.

Geruisloze oplossing
Bij het funderingsherstel wordt het probleem opgelost door het met een kracht van 45 ton hydraulisch in de grond persen van nieuwe heipalen en het aanbrengen van een betonnen plaat onder de bestaande funderingsbalken. Opvallend: dat gaat nagenoeg geruisloos.

Bekijk hier een impressie van het funderingsherstel Talmastraat in Weesp

“Het is een ingrijpende operatie voor bewoners”, legt Moerman uit. “We moeten op de begane grond de vloeren en de opbouw, zoals tussenmuren, helemaal afbreken. De kruipruimte wordt uitgegraven en gieten we vol beton. Daarna gaan de nieuwe funderingspalen de grond in, wordt de vloer geïsoleerd en voorzien van een dekvloer. Daarin worden de verwarmingsleidingen weggewerkt. Vervolgens wordt de begane grond opnieuw opgebouwd: nieuwe muren, een nieuw toilet, keuken.”

Tijdens de operatie worden de vloeren en de gemetselde gevel goed geïsoleerd. Daarnaast wordt er geschilderd en gevoegd. Moerman: “Als je iets doet, dan moet je het goed doen.”

Volgend jaar rond deze tijd wordt de laatste herstelde woning opgeleverd. De woning staan dan weer als een huis.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp