Tijdelijke huurkorting voor alle bewoners Braillelaan in Haarlem

donderdag 8 november 2018

HAARLEM – Huurders van Ymere die wonen aan de Braillelaan, Erasmuslaan en Martin Luther Kinglaan krijgen een tijdelijke huurkorting. Dit heeft de woningcorporatie besloten na een uitspraak van de huurcommissie. De huurkorting gaat, met terugwerkende kracht, in per 1 februari 2018.

Begin dit jaar kwamen de 216 sociale huurwoningen, gebouwd eind jaren zestig, in het nieuws. Bewoners waren ontevreden over het achterstallige onderhoud van hun woningen. De oorspronkelijke plannen hadden door verschillende oorzaken een flinke vertraging opgelopen. Ze wilden dat Ymere snel het onderhoud op orde zou brengen.

Ymere was het daarmee eens. De huur werd bevroren en ook adviseerde de corporatie om een onafhankelijke partij te laten kijken naar eventuele verdere financiële compensatie voor de bewoners. Daarop hebben veel huurders hun geschil voorgelegd aan de huurcommissie.

Ymere is afgelopen september gestart met groot onderhoud

Huurcommissie

Eind oktober heeft de huurcommissie uitspraak gedaan en de bewoners in het gelijk gesteld. In alle gevallen gaat het om beperkte mogelijkheden tot ventilatie in keuken, badkamer en toilet, waardoor er vochtproblemen in de woning kunnen ontstaan. Deze huurders krijgen een tijdelijke huurverlaging. 

Woningcorporatie Ymere, die afgelopen september is begonnen met groot onderhoud in deze buurt, heeft op basis van de uitspraken van de huurcommissie besloten om ook de huurders van de overige woningen een huurkorting te geven.

"We hebben vanaf het begin aangegeven dat we de vertraging in het onderhoud betreuren en dat we begrip hebben voor de boosheid van de bewoners", aldus procesmanager Magda van Die. "De afgelopen maanden zijn er samen met de bewoners grote stappen gezet. De werkzaamheden aan het eerste huizenblok zijn bijna klaar."

Het werk loopt door tot eind 2019. "Het is logistiek onmogelijk om alle huizen tegelijk op te knappen. Voor sommige bewoners geldt dat het nog een poosje duurt voordat hun woning wordt aangepakt", aldus van Die. "We hebben met de bewonerscommissie van de Braillelaan afgesproken dat we de uitspraak van de huurcommissie voor dit complex respecteren en vinden het daarom niet meer dan logisch dat alle bewoners een huurkorting krijgen. Ook de bewoners die geen huurcommissiezaak hebben ingediend."

Meer wooncomfort

Nieuwe kozijnen, dubbel glas en meer ventilatiemogelijkhedenBij het onderhoud van de 216 huizen ligt de nadruk op het verbeteren van het wooncomfort van de bewoners. De woningen worden beter geïsoleerd en krijgen nieuwe kozijnen, een nieuw verwarmings- en warmwatersysteem en een mechanische ventilatie. Door nieuwe voordeuren en rookmelders te plaatsen verbetert Ymere de brand- en inbraakveiligheid.

Ook krijgt het gebouw een uitgebouwd portiekentree. Daardoor verandert de uitstraling van het complex en past het beter bij de huidige tijd. Van Die: "We kijken bij de onderhoudsbeurt ook naar de toekomst. De verwarming wordt aangesloten op nieuwe, hoog rendement, collectieve verwarmingsketels. Dit kan later worden omgezet naar wijkverwarming. En bij een verhuizing wordt de gasaansluiting in de woning verwijderd en gaat de nieuwe huurder elektrisch koken. We stimuleren elektrisch koken uiteraard ook bij de zittende huurders!"


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp