Bewoners vieren oplevering woningen Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep

vrijdag 9 november 2018

NIEUW-VENNEP – De 64 spiksplinternieuwe sociale huurwoningen en 40 koopwoningen in de buurt Nieuwe Kom, in het hart van Nieuw-Vennep, zijn af! Nadat eind september de bewoners van de eerste dertien sociale huurwoningen hun sleutels kregen, zijn nu ook de andere huurders aan de beurt. Een feestelijk moment, dat woningcorporatie Ymere graag samen met alle bewoners en betrokkenen viert. Sinds vanmiddag is de wijk 'klaar'.

Oplevering Nieuwe Kom

De wijk Nieuwe Kom is nu helemaal af. In 2010 werd de eerste fase al opgeleverd met 68 eengezinswoningen en appartementen. Toen daarna de economische crisis in alle hevigheid uitbarstte, werden de plannen voor het tweede deel van de nieuwe wijk uitgesteld. Een teleurstelling voor alle betrokken partijen: huurders, Ymere en gemeente Haarlemmermeer. Directeur portefeuillevernieuwing Viviane Regout: “De woningmarkt ging onderuit. Bouwen en verhuizen was niet meer aan de orde van de dag voor veel mensen. Iedereen had daar last van. Ook wij.”

Ook de natuur in de vorm van een kolonie vleermuizen bleek een spelbreker. "Want bouwen waar vleermuizen zitten is geen optie", weet Regout. "We hebben ze verleidt om tijdelijk ergens anders te gaan wonen." Wel is er met de nieuwbouw in Nieuw-Vennep ook gedacht aan de gevleugelde eerste bewoners. "Als je goed kijkt zie je in de gevel van sommige huizen kleine uitsparingen. Dat is speciaal voor de vleermuizen". Dan lachend: "Dus als je 's nachts iets hoort, geen paniek. Dat zijn geen muizen, maar vleermuizen."

Betaalbaar wonen belangrijk
Ondanks de economische crisis zag de woningcorporatie wél het belang om te investeren in deze wijk. “Daarom bleven we onderzoeken hoe we de zo gewilde betaalbare nieuwbouw in Nieuw-Vennep toch konden realiseren”, aldus Regout. “Uiteindelijk is dit gelukt samen met de gemeente Haarlemmermeer. Daar zijn we tot op de dag van vandaag enorm blij mee. En nog veel belangrijker: dat we huizen hebben gebouwd die het thuis worden van heel veel mensen.”

Vorig jaar zomer is begon aannemer Thunnissen met de bouw van 23 sociale eengezinswoningen, 41 sociale huurappartementen en 40 koopwoningen. Het ontwerp is van architect Peter Drijver van Scala Architecten. Regout: “Hij heeft goed geluisterd naar de bewoners en woningen ontworpen die uitstekend passen bij het centrum van Nieuw-Vennep. Het is een echte dorpsstraat geworden waar mensen fijn kunnen wonen hun buren kennen.”

Wethouder Tom Horn (Wonen) van Haarlemmermeer was trots dat de gemeente in samenwerking met Ymere zoveel mensen blij heeft kunnen maken met een nieuw huis. "Er wonen straks meer dan 100 gezinnen en huishoudens. Maar liefst 60 procent van de huizen is een betaalbare huurwoning. Daar is grote behoefte aan. En wat nu is gerealiseerd is écht een pareltje." 

Heden en verleden
Als kers op de taart heeft kunstenaar Levi Jacobs kunstwerken ontworpen voor in de algemene ruimte van het appartementencomplex die vertellen over de geschiedenis en het heden van Nieuw-Vennep. Hij heeft de eengezinswoningen origineel voorzien van keramische hoofden van mannen en vrouwen en koppen van dieren, ook uit de geschiedenis, het heden en die een banden hebben met Nieuw-Vennep. Van vissen tot vliegers, van vleermuizen tot stewardessen.

Toost op de oplevering

In de hekjes voor de woningen zijn iconen aangebracht die de beroepen en dieren erboven verduidelijken. Regout: “De toegepaste kunst verbindt het appartementencomplex en de eengezinswoningen met elkaar en benadrukt de verbondenheid die bewoners voelen met Nieuw-Vennep en haar geschiedenis. Het maakt deze buurt echt af! En zorgt ervoor dat je er helemaal thuis voelt.”


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp