Ymere: 200 extra starterswoningen voor jongeren in Haarlem

vrijdag 7 december 2018

Het wordt voor jongeren makkelijker om een betaalbare huurwoning in Haarlem te vinden.HAARLEM – Het wordt voor jongeren in Haarlem een stuk makkelijker om een betaalbare sociale huurwoning te vinden. Woningcorporatie Ymere heeft ruim 200 studentenwoningen omgezet naar huurwoningen speciaal voor jongeren. Niet-studerende jongeren kunnen op deze woningen reageren. Ymere biedt deze starters een huurcontract aan voor maximaal vijf jaar.

Regiomanager Gerrie Blok van Ymere: “Wij beheren in Haarlem 700 studentenwoningen. Een ruim aanbod. Niet-studerende jongeren hebben in deze regio juist moeite bij het vinden van een woning. We willen hen graag helpen door van 200 studentenwoningen jongerenwoningen te maken. Zo brengen we de kansen voor studenten en jongeren beter in balans.”

Studenten vinden in Haarlem gemiddeld binnen vier maanden een studentenwoning. Niet-studerende jongeren moeten soms jaren wachten op een huis. Blok: “Dit komt omdat zij op reguliere sociale huurwoningen reageren. Zij hebben uiteraard nog niet zo’n lange inschrijfduur bij Woonservice. Ze concurreren met mensen die wel al een jarenlange inschrijfduur hebben. Daarom vissen ze vaak achter het net. Daar willen we wat aan doen.”

Huurcontract voor vijf jaar
De jongeren krijgen een huurcontract voor vijf jaar. Na die vijf jaar komt de starterswoning weer vrij voor een volgende generatie jonge huurders. Blok: “Het vinden van je eerste baan, carrière maken, het krijgen van een relatie. Het leven van jongeren kent veel veranderingen, en de woonwensen veranderen mee. Door de vijfjarencontracten houden we de woningen beschikbaar voor starters en wordt op langere termijn scheefwonen bestreden.”

Op de vraag waar de jongeren na de vijf jaar terecht kunnen antwoordt Blok: “De inschrijfduur van de jongeren komt niet te vervallen als ze het contract van hun jongerenwoning tekenen. Daardoor blijven ze inschrijfduur opbouwen voor een sociale huurwoning. Dit vergroot hun kans op een andere huurwoning.”

Layla Winkelman (27) is één van de eerste jongeren in Haarlem die via deze nieuwe regeling haar woning heeft gekregen: “Ik ben dolblij dat ik voor de eerste keer eindelijk iets voor mijzelf heb. Daarvoor woonde ik op een kamer bij mijn ouders thuis. Nu heb ik een huurhuis vlakbij de Bavo in een hele leuke buurt”, vertelt Winkelman. “Ik heb een eigen plek en bouw inschrijfduur op in de periode dat ik hier tijdelijk woon. Kan het nog mooier?”

Meer kansen
Ook regiomanager Gerrie Blok is enthousiast: “Het mooie van deze regeling is dat de slaagkansen van de jongeren toenemen zonder dat het de kansen van de reguliere woningzoekenden negatief beïnvloedt. Het is een mooi initiatief om Haarlemse jongeren te helpen bij het vinden van hun eerste woning. Ik ben heel blij dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren!”

Inschrijven op een jongerenwoning kan via Woonservice. De jongerenwoningen zijn zelfstandige 1- en 2 kamerwoningen met een gemiddelde grootte van 45 m2. De maximale huur bedraagt voor jongeren tot 23 jaar is circa € 414, jongeren tot 28 jaar € 607.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp