Betere slaagkans voor woningzoekenden betaalbaar huurhuis Haarlemmermeer

dinsdag 11 december 2018

HOOFDDORP - Woningcorporatie Ymere, gemeente Haarlemmermeer en huurdersvereniging VHH vergroten de slaagkans bij het vinden van een betaalbare sociale huurwoning. Voortaan gaan van elke drie vrijgekomen huurwoningen er twee naar ‘gewone’ woningzoekenden. Het andere huis is bestemd voor iemand uit een bijzondere doelgroep.

Wethouders Tom Horn (Haarlemmermeer) en Raymond van Haeften (Haarlemmerliede en Spaarnwoude), voorzitter Agnes Alkemade van huurdersvereniging VHH, haar collega Dorus van Galen van De Waakvlam en Ymere-regiomanagers Gerrie Blok en Remco Pols zetten deze week hun handtekening onder het akkoord.Met de maatregelen willen Ymere, de gemeente Haarlemmermeer en de huurdersvereniging VHH het aanbod van beschikbare woningen in Haarlemmermeer garanderen. Wie nu een huis zoekt, wacht lang. Die wachtduur kan, afhankelijk van het type woning, oplopen tot tien jaar. “Een onwenselijke situatie waar we ons van bewust zijn en waar we met elkaar graag wat aan willen doen”, zegt regiomanager Remco Pols van Ymere.

Vanwege de grote vraag naar sociale huurwoningen worden die verdeeld op basis van heldere afspraken die zijn vastgelegd in een woonruimteverdeelsysteem. Woningen worden passend toegewezen op basis van inkomen en huishoudgrootte. Kandidaten met de meeste inschrijfduur maken de meeste kans op een woning. Gemeenten, corporaties en huurders maken ook afspraken over hoeveel woningen beschikbaar zijn voor bijzondere doelgroepen zoals urgenten, vergunninghouders en kwetsbare huurders.

Betere slaagkans

“Tot nu toe hanteerden we als uitgangspunt dat minstens vijftig procent van de vrij komende sociale huurwoningen ten goede moeten komen aan reguliere woningzoekenden”, legt wethouder Tom Horn (Wonen) uit. “Ik ben blij dat we dit nu kunnen oprekken naar twee van de drie woningen.”

Vanaf 2019 gaat in Haarlemmermeer minimaal 65 procent van alle vrijgekomen sociale huurhuizen naar een gewone woningzoekenden, 35 procent naar speciale doelgroepen. Nu is die verdeling nog fifty fifty.

Huurdersvereniging VHH is blij met de afspraken: “Dit geeft weer een beetje meer lucht voor iedereen die op zoek is naar een huis en lang wacht”, zegt voorzitter Agnes Alkemade van de VHH.

Jaarlijks komen er circa 750 sociale huurwoningen vrij in Haarlemmermeer. Daarvan gaan er voortaan 500 huizen naar ‘gewone’ woningzoekenden, 250 woningen naar bijzondere doelgroepen.

Het nieuwe beleid maakt onderdeel uit van de prestatieafspraken 2019 die Ymere met huurders en gemeenten heeft gemaakt. Bijzonder aan de prestatieafspraken voor komend jaar is dat er meer partijen dan gebruikelijk waren betrokken. Dit heeft alles te maken met de fusie tussen de gemeenten Haarlemmermeer met Haarlemmerliede en Spaarnwoude per 1 januari 2019.

Wethouders Tom Horn (Haarlemmermeer) en Raymond van Haeften (Haarlemmerliede en Spaarnwoude), voorzitter Agnes Alkemade van huurdersvereniging VHH, haar collega Dorus van Galen van De Waakvlam en Ymere-regiomanagers Gerrie Blok en Remco Pols zetten deze week hun handtekening onder het akkoord.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp