Tien jaar extra voor woningzoekenden uit Haarlemmerliede & Spaarnwoude

vrijdag 21 december 2018

HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE - Inwoners van Haarlemmerliede & Spaarnwoude die staan ingeschreven bij Woonservice Zuid-Kennemerland krijgen tien jaar extra inschrijfduur cadeau. Daarmee houden ze een gelijke kans op het vinden van een betaalbaar huurhuis.

Aanleiding voor de regeling is de fusie met buurgemeente met Haarlemmermeer per 1 januari 2019. Inwoners van Haarlemmerliede & Spaarnwoude vallen dan ook onder een ander woonruimteverdeelsysteem.

De vraag naar sociale huurwoningen is groter dan het aanbod. Dat betekent dat woningzoekenden vaak een paar jaar geduld moeten hebben voordat ze aan de buurt zijn. Sociale huurwoningen worden toegewezen op basis van heldere en transparante afspraken die gemeenten, woningcorporaties en huurders met elkaar hebben gemaakt. Woningzoekenden moeten zijn ingeschreven bij een woonruimteverdeelsysteem. Dat systeem kan per gemeente en regio verschillen.

Door de fusie van beide gemeenten worden sociale huurwoningen in Haarlemmerliede-Spaarnwoude vanaf 2019 niet meer via Woonservice Zuid-Kennemerland aangeboden, maar via Woningnet Stadsregio Amsterdam. Inwoners uit Haarlemmerliede & Spaarnwoude die in de eigen gemeente een huurhuis zoeken moeten dus staan ingeschreven bij Woningnet.

“Een nieuwe inschrijving betekent ook dat je start met het opnieuw opbouwen van nieuwe wachttijd. Dat willen we voorkomen”, legt regiomanager Remco Pols van Ymere uit. De corporatie is actief in de hele regio en heeft ruim 73.000 sociale huurwoningen.

Tien bonus jaren
Ymere heeft daarom met beide gemeenten en huurdersverenigingen afgesproken dat woningzoekenden uit Haarlemmerliede & Spaarnwoude hun huidige inschrijfduur bij Woonservice kunnen ‘meenemen’. Pols: “Daarnaast krijgen ze 10 jaar extra wachttijd bovenop de huidige inschrijfduur als ze reageren op huizen in Haarlemmerliede-Spaarnwoude.” De extra inschrijftijd van 10 jaar bij reacties op woningen in Haarlemmerliede-Spaarnwoude, is geldig tot 1 juli 2030.

De nieuwe extra inschrijving bij Woningnet kost woningzoekenden overigens niks extra. “We willen de fusie tussen beide gemeenten ook voor woningzoekenden makkelijk maken. Daarom krijgen ze tot 2021 de inschrijving cadeau”, aldus wethouder Tom Horn (Wonen) van de gemeente Haarlemmermeer. “Daarna kost het woningzoekenden een tientje per jaar.”

Door je als woningzoekende uit Haarlemmerliede & Spaarnwoude óók in te schrijven bij Woningnet wordt het zoekgebied een heel stuk groter. Ze kunnen reageren op alle woningen in de Metropoolregio Amsterdam.

Alle woningzoekenden uit Haarlemmerliede & Spaarnwoude die staan ingeschreven bij Woonservice zijn al geïnformeerd over de regeling.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp