Duwtje in rug bij vinden sociale huurwoning voor bewoners Estafette

dinsdag 5 februari 2019

Bewoners van de Estafette krijgen een duwtje in de rug bij het vinden van een sociale huurwoning.HOOFDDORP - Bewoners van het wooncomplex Estafette in Hoofddorp krijgen extra hulp bij het vinden van een sociale huurwoning in de gemeente Haarlemmermeer. Ze kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de zogenoemde ruggensteunregeling die is vastgesteld door de gemeente. Door het toekennen van tien jaar extra inschrijfduur vergroot dat hun slaagkans bij het vinden van een betaalbaar huurhuis. In de Estafette wonen gescheiden eenoudergezinnen die anders dakloos zouden zijn.

De Estafette, waarvan woningcorporatie Ymere eigenaar, verhuurder en beheerder is, telt 18 woningen die tijdelijk worden verhuurd aan gescheiden eenoudergezinnen. Ymere en de gemeente Haarlemmermeer werken nauw samen in de pilot Estafette die in 2017 is begonnen. Het zoekprofiel van de huurders wordt aangeduid met ‘midstay’. Dit betekent dat zij maximaal twee jaar in de Estafette kunnen verblijven, opzoek naar een nieuwe, definitieve woning. In de zomer van dit jaar lopen de eerste tijdelijke huurcontracten af en de verwachting is dat niet alle huurders  dan zelfstandig nieuwe woonruimte hebben gevonden. Een verlenging van het huurcontract is niet mogelijk omdat dit leidt tot een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Kans vergroten

“En Estafette is juist tijdelijk bedoeld. In die twee jaar moeten de gezinnen hun leven weer op de rit zien te krijgen en doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning zodat andere met dakloosheid bedreigde gezinnen in Estafette terecht kunnen. Het gaat meestal om moeders met minderjarige kinderen die uit de koffer leven na een vechtscheiding”, aldus wethouder Mieke Booij (Woonbeleid). “Maar deze gezinnen na twee jaar alsnog op straat zetten, is natuurlijk absoluut geen optie”, zegt de wethouder. “Daarom kiest het college ervoor om hun kans te vergroten op een sociale huurhuurwoning via de reguliere weg.”

Tien jaar inschrijfduur extra

Sociale huurwoningen in Haarlemmermeer worden toegewezen op basis van inschrijfduur. Samengevat: woningzoekenden die het langste staan ingeschreven hebben de meeste kans op een sociale huurwoning. Woningzoekenden met een urgentie hebben voorrang.

De ruggensteunregeling betekent dat woningzoekenden met het zoekprofiel ‘midstay’ een extra inschrijfduur van tien jaar krijgen toegekend. Deze extra inschrijfduur treedt in werking een jaar nadat het huurcontract is ingegaan en is alleen te verzilveren in de gemeente Haarlemmermeer.

Huurders krijgen de extra jaren alleen als zij kunnen aantonen dat zij voldoende hebben gezocht. Bewoners die na twee jaar nog steeds  geen woning hebben gevonden krijgen van Ymere een eenmalig woningaanbod. Daarbij gelden dezelfde spelregels als voor iedere andere nieuwe huurder van Ymere: geen huurschuld, geen woonfraude of een verleden van overlast.

“We zijn blij dat er door deze regeling hulp is voor gescheiden eenoudergezinnen die anders dakloos dreigden te raken. Maar ik weet als geen ander dat er nog vele andere mensen zijn die een woning in Haarlemmermeer zoeken. Ook voor hen willen we er zijn”, aldus Remco Pols, regiomanager van Ymere. “Daarom is deze ruggensteunregeling niet vrijblijvend. Dat zijn we aan die andere woningzoekenden verplicht.”

Overgangsregeling

De ruggensteunregeling leidt ertoe dat een aantal bewoners binnen twee jaar kan doorstromen. Een aantal bewoners huurt sinds 2017 een appartement in Estafette. Hun contract loopt af tussen 1 juli en 7 november 2019. Zij kunnen niet volledig profiteren van de ruggensteunregeling. Voor hen wordt een overgangsregeling getroffen waarmee zij voorrang krijgen op reguliere woningzoekenden.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp