Afschaffen verhuurderheffing: goed idee! Of toch niet?

vrijdag 15 februari 2019

Woningcorporaties ondertekenen vandaag een petitie van Urgenda waarin ze het kabinet vragen om de verhuurderheffing af te schaffen. Ze stellen voor deze belasting de komende twee jaar te besteden aan het duurzaam maken van hun woningen. Goed idee! Of toch niet?

Ymere is tegen de verhuurderheffing en vóór duurzaamheid. Maar we zijn nog meer voor betaalbaar wonen voor zoveel mogelijk mensen met een bescheiden inkomen. Daarom ondertekenen wij de petitie niet. We leggen graag uit waarom. 

De verhuurderheffing die woningcorporaties het Rijk moeten betalen kost ook Ymere veel geld. Deze belasting staat omgerekend gelijk aan de eerste twee maanden huur die onze huurders betalen. 

Net als andere corporaties wil Ymere dat deze verhuurdersheffing wordt afgeschaft. Want belasting heffen op sociale huurwoningen is raar. Dat kost alle corporaties bijna 2 miljard euro per jaar! Dat geld geven we liever uit aan andere dingen. Aan nieuwe huizen bouwen bijvoorbeeld. 

In de metropoolregio Amsterdam moeten er de komende jaren tienduizenden huurhuizen worden bijgebouwd om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd gaat het onderhoud, verbetering en renovatie van bestaande huizen gewoon door. 

Natuurlijk doen we dat duurzaam. Dat leidt tot een comfortabel huis en lagere energielasten voor onze huurders. En dat voor een voor onze huurders betaalbare huurprijs. 

We zijn daarom vóór afschaffing van de verhuurderheffing. Maar we vinden ook dat het geld dat daardoor vrijkomt niet alleen moet worden besteed aan duurzaamheid. Groen is goed. Maar fijn, comfortabel, betaalbaar én duurzaam wonen is nog beter. Zonder wachtlijst. Met een betaalbare huur. Daar tekenen we voor.

Karin Laglas
voorzitter directieraad Ymere


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp