Professionele woonfraudeurs ontmaskerd

vrijdag 8 maart 2019

Snel een huurhuis met hulp van louche bemiddelaar en stapeltje valse documenten

AMSTERDAM – Het fraudeteam van woningcorporatie Ymere heeft een professioneel uitgevoerde vorm van woonfraude in de regio Amsterdam ontdekt. Woningzoekenden gebruiken louche ‘bemiddelaars’ en valse documenten om op illegale wijze een sociale huurwoning te bemachtigen via Woningnet. Zeven dossiers zijn inmiddels geïdentificeerd. Alle huizen worden teruggevorderd. Tientallen verdachte dossiers worden nog doorgelicht. Alle Amsterdamse woningcorporaties werken hier aan mee.

Het aantal woningzoekenden dat op zoek is naar een betaalbare sociale huurwoning in de regio Amsterdam is enorm. Omdat het aanbod achterblijft bij de enorme vraag is de wachtduur opgelopen tot 14 jaar. Het tekort aan betaalbare huurwoningen lokt allerlei vormen van woonfraude uit.

Dankzij vervalste papieren leek het alsof de fraudeurs al heel lang een huurhuis hadden en daarom als doorstromer met voorrang in aanmerking kwamen voor een andere sociale huurwoning. Terwijl ze in werkelijkheid helemaal nog geen huis hadden of überhaupt niet in aanmerking zouden komen voor een sociale huurwoning.

Meer verdachte dossiers
Woningcorporatie Ymere kwam de woonfraude op het spoor nadat medewerkers van het woonfraudeteam enkele weken terug onregelmatigheden ontdekten bij twee woningaanvragen. De frauderende kandidaten werden geweigerd. Toen de fraudeonderzoekers verder gingen graven, bleek het niet om een incidenteel geval te gaan. Ook andere Amsterdamse woningcorporaties doen nu onderzoek naar deze professioneel uitgevoerde vorm van woonfraude.

“Van inkomensverklaringen tot een uittreksel uit het Bevolkingsregister. Het zag er bedrieglijk echt uit. Maar met uitzondering van het ID-bewijs was alles vals”, zegt senior fraudeonderzoeker Sonja Vink van Ymere. “In de ruim 15 jaar dat ik dit werk doe, heb ik het nog nooit zo’n professionele aanpak gezien.” De privacywetgeving maakt het ook hier lastiger om de fraude op te sporen en aan te pakken.

Professionals
Uit onderzoek blijkt dat de frauderende huurders bedragen betaalden van tussen de 3.000 á 7.000 euro voor de vervalste documenten en hulp bij de ‘verhuisaanvraag’. Vink: “Er zit een crimineel bemiddelingsbureau achter dat grof geld verdient aan de schaarste op de woningmarkt. Het bureau zit in de regio Den Haag. Ook Haagse woningcorporaties hebben veel last van deze fraudeurs. Nu blijkt de bende ook actief in de regio Amsterdam. Mensen met een bescheiden inkomen die al jaren wachten en écht recht hebben op een sociale huurwoning zijn hiervan de dupe.”

Om de fraudeurs niet wijzer te maken dan ze al zijn, willen de fraudeonderzoekers niet in detail treden hoe de malversaties zijn ontdekt, zo laat directeur Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) weten. Ondanks de op het oog professionele aanpak, is de werkwijze van de fraudeurs niet waterdicht. De Vries: “We weten nu waar we op moeten letten. En die kennis delen we met elkaar.” Volgens de Federatie is de kans daardoor klein dat nieuwe fraudepogingen zullen slagen. De Vries: “Daarnaast zijn we bezig om met terugwerkende kracht verdachte dossiers door te lichten. We zijn in overleg met de politie en het OM over strafrechtelijke aanpak van de fraudeurs. ”

De Vries heeft nog een boodschap voor alle fraudeurs. “Als we erachter komen dat er is gefraudeerd, dan ben je als het aan ons ligt je huurhuis kwijt”, aldus de AFWC-directeur. “We vragen de rechter de huurovereenkomst te vernietigen. Ook als je er al jaren woont. Daarin zijn alle corporaties eensgezind. Woonfraude mag nooit lonen.”

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van woonfraude met sociale huurwoningen.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp