Overleg over woningverbetering Leeghwaterkwartier Hoofddorp

dinsdag 19 maart 2019

HOOFDDORP – In het Leeghwaterkwartier in Hoofddorp is woningcorporatie Ymere druk bezig met het voorbereiden van een groot verbeteringsproject van 76 oudere, sociale huurwoningen. Nadruk ligt daarbij op het vergroten van het wooncomfort, isolatie en ventilatie. Per woning wordt bekeken of er ook onderhoud nodig is aan badkamer, keuken of toiletruimte. Ymere praat vanavond weer met de bewonerscommissie over de plannen in de wijk.

Een paar jaar geleden werd door Ymere en de gemeente Haarlemmermeer besloten de wijk, met veel sociale huurwoningen, een impuls te geven. De woningcorporatie zou de oudere huizen slopen en vervangen door nieuwbouw. Het eerste deel van de wijk ging daarop tegen de grond. En kwamen sociale huur- en koopappartementen voor terug. Vanwege de economische crisis, waar ook Ymere last van had, werd het tweede deel van de plannen uitgesteld.

Behoud sociale huurwoningen

“We werden ingehaald door de actualiteit. Een jarenlange economische crisis, gevolgd door een grote vraag naar betaalbare sociale huurwoningen. De krapte op de woningmarkt is enorm, de wachtlijsten lang. Dat noodzaakte ons, in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer, de plannen voor de wijk aan te passen en andere keuzes te maken”, legt regiomanager Remco Pols van Ymere uit. “Door af te zien van sloop en het wooncomfort van de bestaande woningen te verbeteren, kunnen we het aantal sociale huurwoningen in de wijk op peil houden.” Ymere heeft begrip voor het feit dat sommige bewoners teleurgesteld zijn, omdat ze graag een nieuwbouwhuis willen.

Meer wooncomfort

In de huidige plannen ligt de nadruk op het verbeteren van het wooncomfort. Zo worden de voor- en achtergevel van de huurwoningen compleet vervangen en vernieuwd, net als het dak en alle kozijnen. Ook wordt er dubbel glas geïnstalleerd. Er is veel aandacht voor isolatie en ventilatie. Dat leidt tot minder energieverbruik.

Ymere heeft de bewoners uitvoerig geïnformeerd over de plannen. Voorafgaand aan het formele raadplegen van de huurders zijn de 76 huurwoningen van boven tot onder geïnspecteerd om per woning te kunnen vaststellen hoe de werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd. Toen is ook per woning vastgesteld of en welke keukens, badkamers en toiletten vervangen zouden worden. Dat verschilt per huis, afhankelijk van de technische staat.

Mening huurders belangrijk

Daarna is advies gevraagd aan de bewonerscommissie over de plannen en zijn ze voorgelegd aan alle huurders. De huidige stand van zaken is dat 35 procent van de huurders vóór de plannen is, 55 procent tegen en 10 procent van de huurders het nog niet weet. Ymere heeft daarom contact gezocht met de laatste twee groepen huurders om te weten te komen waar de bezwaren precies in zitten. “Dat is logisch. Als je dat niet weet, dan kun je de plannen ook niet aanpassen”, aldus regiomanager Remco Pols.

Morgenavond is er weer overleg tussen Ymere en de bewonerscommissie over de plannen voor het verbeteren van woningen in het Leeghwaterkwartier.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp