Huurders akkoord met plannen Ymere woningverbetering Leeghwaterkwartier

woensdag 3 april 2019

HOOFDDORP - Het overgrote deel van de huurders is akkoord met een groot verbeteringstraject van de 76 oudere, sociale huurwoningen in de wijk Leeghwaterkwartier in Hoofddorp. Bij een peiling eerder deze week heeft 78 procent van de huurders ‘ja’ gezegd tegen de plannen. Dat betekent dat de woningen van boven tot onder kunnen worden aangepakt. Nadruk ligt daarbij op het vergroten van het wooncomfort, isolatie en ventilatie.

LipkensstraatEen paar jaar geleden werd door Ymere en de gemeente Haarlemmermeer besloten de wijk, met veel sociale huurwoningen, een impuls te geven. De woningcorporatie zou de oudere huizen slopen en vervangen door nieuwbouw. Het eerste deel van de wijk ging daarop tegen de grond. En kwamen sociale huur- en koopappartementen voor terug. De uitvoering van het tweede deel van de plannen kwam op lossen schroeven te staan vanwege de economische crisis. Ook Ymere had daar veel last van.

Keuzes
De aanpak van het Leeghwaterkwartier ging noodgedwongen op een laag pitje. “We werden ingehaald door de actualiteit. Een jarenlange economische crisis, gevolgd door een grote vraag naar betaalbare sociale huurwoningen. De krapte op de woningmarkt is enorm, de wachtlijsten lang. Dat noodzaakte ons, in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer, de plannen voor de wijk aan te passen en andere keuzes te maken”, zo liet Ymere-regiomanager Remco Pols eerder weten. “Door af te zien van sloop en het wooncomfort van de bestaande woningen te verbeteren, kunnen we het aantal sociale huurwoningen in de wijk op peil houden.”

Huurders waren begrijpelijkerwijze minder gelukkig met de herziening van de plannen. Ymere heeft daar begrip voor, aldus Pols. “Ze hadden graag een nieuwbouwhuis gewild. En dat begrijp ik best.” Nu worden de woningen grondig opgeknapt.

Wooncomfort verhogen
“Ik ben daarom blij met de uitkomst van de raadpleging onder onze huurders. Ruim driekwart heeft ‘ja’ gezegd tegen de plannen. We kunnen nu écht van start”, aldus Pols. Het was een intensief traject. “Daarom wil ik ook de bewonerscommissie danken voor hun inzet.”

In de huidige plannen ligt de nadruk op het verbeteren van het wooncomfort. Zo worden de voor- en achtergevel van de huurwoningen compleet vervangen en vernieuwd, net als het dak en alle kozijnen. Ook wordt er dubbel glas geplaatst. Er is veel aandacht voor isolatie en ventilatie. Dat leidt tot minder energieverbruik.

Luisteren naar wensen bewoners
Voordat de verbouwing begint is met de huurders afgesproken dat ieder huis afzonderlijk wordt geïnspecteerd om per woning vast te kunnen stellen hoe de klus het beste kan worden uitgevoerd. En wat er binnen moet worden gedaan. Zo kunnen de bewoners ook kiezen voor een extra tweede toilet. “Dat was een veel gehoorde wens. Een tweede toilet is ook erg praktisch. We konden dat hier inpassen”, aldus Pols.

Ymere gaat nu verder met de voorbereiding van de renovatieklus. Huurders worden daarover geregeld geïnformeerd. Ook wordt er met enige regelmaat een nieuwsbrief in de wijk verspreid om omwonenden te informeren over de voortgang van het project.


Newsalert

Meld u aan voor de newsalert en ontvang bij nieuwe artikelen een melding in uw mailbox.


Deel deze pagina

Plaats op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Google+ Deel op WhatsApp